Jedna smjesa od koje možete napraviti 10 različitih kolača, i ne zna se koji je bolji

Cooking 13. pro 202320:08 0 komentara
ALein / Alamy / Alamy / Profimedia

Zamislite da postoji čarobni štapić koji vam pomaže u pripremanju božićnih slastica. Ovaj sustav pripreme kolačića je baš poput čarolije. Napravite jednu smesu, njoj dodate što je potrebno i pred goste iznesete ogroman tanjur pun fantastičnih slastica.

Pred vama je pet vrsta sitnih kolačića od jedne smjese.

Osnovna smjesa

1,5 kg nemasnog plazma keksa

400 g šećera u prahu

6 žlica nemasnog mlijeka u prahu

600 ml vode

3 otopljena maslaca

Od ovih sastojaka zamijesite fino glatko tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Jedan dio ostaje žut, a u drugi dodajemo 150 g crne čokolade. Sada je potrebno oba dijela podijeliti na po pet dijelova – dakle pet žutih dijelova i pet crnih dijelova. Dok pripremate žute dijelove, crne zamotate u foliju i odložite u frižider.

Rumba bajaderice (prvi dio žute smjese)

Važno je da osnovnu smjesu podijelite na pola jer će vam trebati drugi dio za kikiriki bajaderu.

Dakle, od polovice smjese oblikujte roladu i drškom od kuhače blago ga izdubite po sredini kako bi tu stao nadjev. Vratite u frižider da se malo stegne pa istopite 40 g crne i 20 g bijele nemasne čokolade.

Prvo napunite bijelom čokoladom pa prošarajte crnom i čačkalicom prođite preko nadjeva. Ostavite da se hladi.

Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia

Lješnjak gnijezda (drugi dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 100 g mljevenih pečenih lješnjaka pa formirajte jednake kuglice. Svaku uvaljajte u mljevene lješnjake i kuhačom izdubite sredinu za kremu. Slatko nemasno vrhnje zakuhajte pa dodajte 130 g crne čokolade i spojite da se ne otopi. Ostavite smjesu da se ohladi pa izmiksajte i pomoću šprice napunite gnijezda.

Kokos kuglice (treći dio žute smjese)

U osnovnu smjesu stavite 100 g kokosa i formirajte jednake kuglice pa ih uvaljajte u kokos i ostavite da se stisnu.

agefotostock / Alamy / Alamy / Profimedia

Rolada sa žele bombonima (četvrti dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 130 g sjeckanih žele bombona i 50 g sjeckanih oraha pa oblikujte roladu. Otopite 70 g čokolade i time prelijte roladu te odmah pospite orasima i ostavite da se stegne.

Piramida s orasima (peti dio žute smjese)

U osnovnu smjesu dodajte 100 g mljevenih oraha pa prvo oblikujte roladu koju ćete pomoću prozirne folije formirati u piramidu. Otopite 40 g bijele i 20 g crne čokolade zajedno pa prelijte preko piramide, pospite orasima i stavite na hlađenje.

Kikiriki bajadera (prvi dio tamne smjese)

U osnovno tamno tijesto stavite 120 g mljevenog kikirikija pa formirajte kvadrat debljine kažiprsta. Sad od onog prvog dijela žute smjese koju ste ostavili, formirajte drugi dio i stavite preko bajadere pa umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se stegne sat vremena. Preko bajadere izlijte 70 g crne čokolade i dekorirajte po izboru, prenosi Nova.rs.

Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

Kokos rolada (drugi dio tamne smjese)

Za ovu roladu prvo izmiješajte rukama tamnu smjesu pa joj postepeno dodajte svjetlu od 80 g margarina, žličicu ruma i 100 g kokosa koje ste posebno izmiješali. Važno je da smjesu ne izjednačite dok miješate kako bi se vidio kontrast na roladi. Oblikujte roladu i stavite na hlađenje. Ohlađenu roladu uvaljajte u kokos.

Kesten rolada (treći dio tamne smjese)

Za ovu roladu najprije u osnovnu tamnu smjesu dodajte žličicu ruma i 50 g oraha pa pomiješajte i razvijte tijesto u pravokutnik na masnom papiru. Posebno zamijesite 125 g gotovog kesten pirea koji je stajao na sobnoj temperaturi pa oblikujte uži valjak dužine razvijenog tamnog tijesta. Valjak postavite na rub tijesta pa pažljivo pomoću masnog papira uvijte sve u roladu i stavite na hlađenje. Roladu prelijte sa 70 g crne čokolade i išarajte po želji.

Zrna kave (četvrti dio tamne smjese)

U smjesu dodajte žlicu kave po vašem izboru pa spojite smjesu i oblikujte kuglice te im čačkalicom po sredini napravite otisak i ostavite da se stegnu, 150 g crne čokolade otopite na pari pa ih pomoću vilice i žlice natapajte i glazirajte. Ostavite da se dobro stegnu na hladnom.

Kuglice sa suhim šljivama (peti dio tamne smjese)

U smjesu dodajte 100 g suhih mljevenih šljiva i jednu žličicu ruma pa zamijesite smjesu i oblikujte kuglice. Otopite 100 g crne čokolade i uranjajte kuglice u nju te ih ostavite da se stegnu i išarajte po želji.

Receptura za ove kolačiće nalazi se na blogu Slađane Rože iz Zrenjanina, just.sweet.sladjano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!