Juha od tikve: Jednostavan recept za popularno toplo predjelo

Cooking 17. velj 202320:36 0 komentara
Unsplash

Juha od tikve se najčešće radi s muškatnom tikvom ili butternut tikvom, odnosno narančastom tikvom (bundevom). Tikva, odnosno bundeva ima mnoge prednosti za zdravlje. Ona tako regulira krvni tlak, regulira razinu šećera u krvi i dobra je za probavu.

Juha od tikve se radi u nekoliko koraka, pri čemu će najviše vremena oduzeti sama priprema. Ipak, jedini sastojak koji vam treba su tikva i začini pa ovaj recept mogu napraviti i oni s malo kulinarskog iskustva.

Kako narezati muškatnu tikvu?

Muškatna tikva ima nešto čvršću i deblju koru, a najlakše ćete je narezati pomoću jednog trika. Prvo joj koru probodite vilicom, a nakon toga uklonite krajeve. Ako imate mikrovalnu pećnicu, možete je zagrijati na niskoj temperaturi oko tri minute.

Tikva se zatim reže po sredini, uzdužno. Nakon toga se maknu koštice žlicom. Idući korak je narezati je na ploške i onda je spremna za pečenje. Kako napraviti sve ove postupke možete vidjeti u videu ispod.

Juha od tikve – recept

Narezanu tikvu stavite na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Zalijte je maslinovim uljem, malo začinite i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Dužina pečenja će ovisiti o pećnici, a tikva je gotova kada je možete probosti vilicom bez previše problema, odnosno kada je dovoljno mekana. Otprilike će joj trebati oko sat vremena da se ispeče.

Nakon što je pečena, ostavite je da se ohladi, a onda s nje maknite koru, ako to već niste napravili ranije. Narežite je na sitnije komade i stavite u mikser. Dodajte i režanj češnjaka, soli, papra, kao i začina po želji. Miksajte dok ne dobijete glatku i gustu smjesu. Po potrebi dodajte i malo vode.

Serviranje

Idući korak je da ovu juhu stavite u lonac i zagrijete. Na kraju možete dodati vrhnje za kuhanje, a jede se s krutonima, točnije prepečenim kockicama kruha. Ako želite, možete skuhati i povrće koje ćete također usitniti i pomiješati s tikvom.

Sami regulirate gustoću juhe, a ako je napravite malo gušće, možete je jesti i kao umak uz njoke ili tijesto.

Zaključak

Juha od tikve se može napraviti vrlo jednostavno, a najviše vremena treba uložiti u pripremu. Uz lagani trik tikvu možete lakše narezati, a nakon toga se peče u pećnici određeno vrijeme. Na kraju je smiksajte i kuhajte do željene gustoće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!