Idealan kolač za one koji vole jabuke.
Sastojci:
Tijesto:
– 120 gr margarina ili maslaca
– 1 žlica šećera
– 1/4 žličice soli
– 1 žumanjak
– 2 žlice ili 30 ml hladne vode
– 150 gr brašna
Punjenje:
– 3 velike jabuke
– 2 žlice šećera
– 50 ml soka od jabuka
– 50 ml vode
– 2 žličice cimeta
– prstohvat mljevenog klinčića
– prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
– limunova kora
I još:
– 2 jabuke
– 2 žličice džema od marelice
– 1/2 limuna
– 1/2 žličice šećera
Priprema:
S margarinom ili maslacem koje ste ostavili da omekšaju na sobnoj temperaturi i ostalim sastojcima zamijesite fino glatko tijesto, uvijte ga u prijanjajuću foliju i stavite u hladnjak na oko pola sata da se stisne.
Za to vrijeme napravite punjenje. Oguljene jabuke izrežite na kockice, nalijte sokom od jabuka ili nekim svijetlim sokom, može i bijelim slatkim vinom, vodom, dodajte šećer, malo naribane limunove kore (od pola limuna) i kuhajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tekućine. Dodajte cimet, prstohvat muškatnog oraščića, 2 – 3 usitnjena klinčića. Vilicom usitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.
Razvijte tijesto malo veće od veličine pleha – 24 cm kalup. Pleh dobro namažite margarinom, pa stavite tijesto preko formirajući rub. Preko tijesta stavite punjenje od jabuka.
Ostatak jabuka tankim nožem narežite na tanke šnite, iscijedite po njima limunov sok da ne bi potamnile, poredajte preko punjenja izvana prema unutra, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do sredine. Pospite malo šećera, 1/2 žličice, preko jabuka.
Peći na 200 stupnjeva 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni tijesto. Jabuke odozgo ostanu svijetle i mekane.
Dve žličice džema od marelice rastopite sa sokom od 1/2 limuna (može i u mikrovalnoj) pa time premažite pečeni tart zbog ljepšeg sjaja.
Možete ga poslužiti i s malo šlaga.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!