Recept: Torta s jagodama i bijelom kremom

Cooking 18. lip 202108:16 0 komentara
shutterstock

Sezona je jagoda i idealno vrijeme za ovakvu slasticu.

Tijesto:

– tri bjelanjka
– prstohvat soli
– 15 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 100 gr šećera u prahu
– tri jaja
– 30 gr mekog brašna
– 30 gr maslaca (otopljenog)

Krema:

– 300 ml punomasnog mlijeka
– 1 vanilin šećer od 10 gr
– 50 gr šećera
– tri žumanjka

Za šlag je potrebna jedno slatko vrhnje i vanilin šećer.

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Mali kalup za tortu obložite papirom za pečenje. U posudu stavite bjelanjke i prstohvat soli pa mutite mikserom dok ne zapjeni. Dodajte šećer i nastavite miksati dok ne dobijete čvrsti snijeg. Pokrijte ih prozirnom folijom i ostavite sa strane.

U drugoj posudi pomešajte mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte jaja. Miješajte 3 do 4 minute mikserom dok se volumen ne udvostruči. Izmješajte brašno, zatim lopaticom pomiješajte umućene bjelanjke u nekoliko dodavanja.

Nježno ih mešajte slastičarskom lopaticom kako bi sačuvali što više zraka u njima. Na kraju postepeno dodajte otopljeni maslac. I njega umiješajte, pa cijelu smjesu izlijte u pripremljeni kalup za torte.

Tortu pecite 40 minuta dok na površini dobije zlatnu boju. Provjerite čačkalicom i gotovu koru pustite da se ohladi.

Za kremu pomiješajte mlijeko i vanilin šećer u posudi debljeg dna. Zagrijavajte na umjerenoj vatri do vrenja pa maknite s vatre.

U posudici pomiješajte žumanjke, šećer, sol i jednu do dvije žlice gustina. dodajte i 4 do 5 žlica mlijeka koje ste zagrijali.

Ovu smjesu ulijte u zagrijano mlijeko i sve snažno miješajte na laganoj vatri dok se ne krene zgušnjavati. Pažljivo miješajte kako se krema ne bi previše zagrijala ili da ne bi nastale grudice. Kada se krema zgusne maknite ju s vatre, stavite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Maslac sobne temperature izmješajte mikserom da postane pjenast. Dodajte ga ohlađenoj kremi i miješajte mikserom na srednjoj brzini da dobijete glatku kremu. Hladnu koru izrežite na tri jednake kore.

Prvu od kora stavite na tanjur za posluživanje. Premažite je s pola kreme pa po njoj posložite jagode. Premažite i jagode s malo kreme. Zatim sve prekrijte s drugom biskvitnom korom.

Drugu koru premažite preostalom kremom, pa opet dodajte jagode. Prekrijte sve trećom biskvitnom korom.

Stavite tortu u frižider na najmanje pola sata kako bi se fil dobro stegao. Slatko vrhnje pomiješajte s vanilin šećerom pa sve mikserom umutite u čvrsti šlag.
Ohlađenu tortu cijelu premažite šlagom.

Na kraju je ukrasite cijelim jagodama.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!