Stari, dobro poznati desert s jabukama.
Sastojci:
– 8 jabuka srednje veličine
– 200 g šećera
– 80 g oraha
– 1 bjelanjak
– 1 limun
– 1 šlag
– 1 l vode
– 2 vanilin šećera
Priprema:
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a koru sačuvajte.
Jabuke kuhajte u kipućoj vodi kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i koru od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi.
Napunite jabuke mješavinom umućenog bjelanjka, mljevenih oraha i vanilin šećera, pa stavite u pleh i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!