Oglas

omiljeni keksi

Recept za štrudle od smokava koje će vas vratiti u djetinjstvo

author
N1 Info
15. svi. 2025. 20:35
profimedia-0766629823
this_baker / Alamy / Profimedia

Za razliku od nekih starih kupovnih keksa koji su danas rijetkost, ovi se i dalje mogu pronaći na policama trgovina, ali ništa ne može zamijeniti domaću verziju.

Oglas

Recept je jednostavan za pripremu, a rezultat su keksi koji će vas oduševiti već pri prvom zalogaju.

Sastojci za tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 200 g maslaca
  • 200 g kiselog vrhnja

Za nadjev

  • 200 g džema od smokava
  • 2 žlice mljevenog keksa

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.

U smjesu suhih sastojaka dodajte maslac narezan na kockice i kiselo vrhnje, piše Klix.

Umijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji.

U drugoj zdjeli pomiješajte džem od smokava i mljevene kekse. Ovisno o gustoći džema, dodajte mljevene kekse tako da smjesa ne bude previše tekuća i da ne iscuri iz štrudli tijekom pečenja. Nadjev prebacite u vrećicu za ukrašavanje kolača ili u vrećicu za zamrzavanje.

Tijesto ravnomjerno razvaljajte na papiru za pečenje na dimenzije približno 40 × 40 cm.

Razvaljano tijesto podijelite na 5 jednakih traka. Pomoću vrećice po sredini svake trake istisnite jednak sloj nadjeva.

Svaku traku pažljivo zatvorite s obje strane tako da nadjev ostane unutar tijesta. Prstima nježno pritisnite rubove kako bi štrudle bile dobro zatvorene. Zatim ih okrenite tako da rub bude s donje strane.

Oblikovane štrudle premjestite na lim za pečenje zajedno s papirom za pečenje. Izrežite ih na komade jednake dužine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama