Zdravi sendviči: 5 jednostavnih recepata za ovo brzo, a izrazito ukusno jelo

Cooking 02. lip 202215:54 0 komentara
Unsplash

Sendvič je jelo koje se najčešće jede za doručak ili večeru, a često se uzima i na putovanje.

Koliko je zdrav i nutritivno bogat, ovisi samo o njegovim sastojcima, a postoji puno različitih recepata kako napraviti zdrave sendviče.

Kada se pojavio prvi sendvič?

Sendvič je svoje ime dobio po Fourth Earlu of Sandwichu, odnosno grofu Johnu Montagu. On je jedne večeri 1762. godine kartao i od konobara je navodno zatražio meso između dvije šnite kruha kako bi mogao istovremeno jesti i kartati bez da išta uprlja i da ne mora koristiti vilicu i nož. I upravo zato je ova hrana nazvana po njemu.

Kasnije se sendvič proširio po cijeloj Europi, a u Americi se počeo raditi i slatki sendvič s kikiriki maslacem i pekmezom. Danas se sendvič može raditi na različite načine i s raznim sastojcima.

Kako napraviti zdravi sendvič?

Za zdravi sendvič najbolje će poslužiti integralan kruh, graham pecivo ili pecivo sa sjemenkama, tost ili tortilja kao podloga, zatim za punjenje šunka s manje masnoće (najbolje pureća), mozzarella, a mogu se dodati i avokado, tuna, povrće, piletina, kuhana jaja ili bilo koji drugi sastojci po želji. Kao dodatan začin i nutritivno bogat dodatak na vrh sendviča se može staviti malo klica. Izbjegavajte kupovne namaze te radije napravite svoj namaz od sira, od slanutka (humus) i avokada. Osim u kruhu, zdravi sendvič se može napraviti čak i u listu salate.

Prednosti zdravih sendviča su što se brzo naprave, a mogu se ponijeti na putovanje ili na posao te se na zanimljiv način mogu servirati djeci. Donosimo nekoliko recepata za zdrave sendviče:

1. Club sendvič

Radi se o popularnim sendvičima u Americi, koji su se vrlo brzo udomaćili i u ostatku svijeta. Posebnost ovih sendviča je što se rade u tost kruhu koji se reže na pola, tako da sendvič izgleda kao trokut, a često se rade i na više katova. Ovo je idealno jelo za tulume i druženja. Najjednostavniji recept za club sendvič je:

· 3 kriške tosta

· 3 žlice sirnog namaza, humusa ili namaza od avokada

· malo zelene salate

· rajčica

· mozzarella

· šunka ili sporo kuhana piletina

· kuhana jaja

Priprema:

Svaki tost je potrebno samo s jedne strane premazati željenim namazom te potom redati ostale sastojke. Ovaj sendvič može biti napravljen i bez šunke ili mesa, s manje ili više sastojaka, a mogućnosti su mnogobrojne. Sami napravite svoju omiljenu kombinaciju i uživajte u obroku.

2. Tortilja sendvič

Tortilja se jednako tako može napraviti kao sendvič. Poželjno je da se radi o integralnim tortiljama, dok punjenje može biti od hrpe povrća, uz dodatak tune ili piletine, pri čemu se onda radi i o konkretnijem obroku.

Priprema:

Povrće po želji dobro pomiješajte u zdjeli, dodajte umak od grčkog jogurta i začine. Tortilje pecite jako kratko, a potom na jednu stranu stavite punjenje i tortilju motajte do kraja. Kako se ne bi raspala, može se omotati folijom ili stisnuti čačkalicom.

Osim toga, tortilja sendvič se može napraviti uz samo nekoliko sastojaka, kao što su humus, šunka, sir i zelena salata. Uvijek stavite sastojke koje volite i budite kreativni kod spajanja okusa.

3. Sendvič u salati

Da, moguće je napraviti sendvič u listu salate. U ovom slučaju salata mijenja tortilju, a najbolje je koristiti malo tvrđu zelenu salatu.

Priprema:

Prepržite piletinu i papriku narezane na trakice, dodajte naribanu mrkvu, naribani mladi kupus, mozzarellu i sve pomiješajte. Po želji možete napraviti i umak od grčkog jogurta sa začinima ili umak od rajčice te preliti po povrću i piletini. Salata se odvaja list po list te se svaki list puni odvojeno i potom zamota. Ovo je lagani, ali zdravi obrok.

4. Baguette sendvič

Duguljasto francusko pecivo baguette idealno je za sendviče. Odreže se željena veličina, a u njega se mogu staviti namaz, šunka, rajčica, listovi zelene salate. Može se staviti i pečeni tofu ili pečena piletina rezana na trakice. Mogućnosti je stvarno mnogo.

5. Zdravi sendviči za djecu

Kada radite sendviče za djecu, uvijek odaberite sastojke koje oni vole. Jednako tako, potražite inspiraciju na internetu te ih ukrasite na način da imaju oči ili da su u obliku neke životinje. Od slanih sendviča djeci se mogu napraviti oni od sirnog namaza, šunke s manje masnoće i sira s dodatkom povrća. Slatki sendviči se mogu sastojati od kruha, maslaca od kikirikija i pekmeza s manjim udjelom ili bez šećera.

Zaključak

Zdravi sendviči se mogu napraviti na više načina i s više različitih sastojaka. Važno je odabrati puno povrća, birati integralna peciva ili kruh, birati manje masni sir i pureću šunku te napraviti domaći namaz sa začinima. Ovi sendviči se mogu ponijeti i na posao, a uz malo kreativnosti i djeca će ih vrlo rado pojesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.