Deveti planet gotovo sigurno postoji i vjerojatno je sličan Zemlji

Lifestyle 25. ruj 202308:35 3 komentara
Shutterstock/The Light Lab/Ilustracija

Astronomi su uvjereni da se još jedan planet, vjerojatno sličan našem, krije veoma daleko od nas, na ivici Sunčevog sustava.

Nakon što su astronomi 2006. godine oduzeli Plutonu status planeta i pretvorili ga u patuljasti planet, naš Sunčev sustav službeno ima samo osam planeta. Astronomi su uvereni da gotovo sigurno postoji deveti, “pravi” planet negdje u svemiru, koji nazivaju “Planetom devet” ili “Planeta X”.

Razlog zašto tako misle leži u činjenici da Sunčev sustav kakav poznajemo zapravo nema smisla bez njega, piše astronomski portal Inverse.com.

Kada su posmatrali Kajperov pojas, područje u kojem se nalaze uglavnom asteroidi i patuljasti planeti, izvan orbite najudaljenijeg planeta Neptuna, otkrili su da na kretanje objekata u njemu nešto utječe.

Na sve objekte u svemiru, zvijezde, galaksije, planete, a na kraju i na nas, utječe jedna od osnovnih sila u prirodi, gravitacija. Kroz ovu silu, koja se javlja u prisustvu mase, svi smo na neki način povezani jedni s drugima, jer kroz nju osjećamo utjecaj svih drugih objekata u okruženju, čak i veoma udaljenih. Zbog utjecaja gravitacije, mi stojimo čvrsto na zemlji, planeti kruže oko svojih matičnih zvijezda, a galaksije oko njihovih centara.

Kada su astronomi koristili kompjuter za modeliranje gravitacijskih sila potrebnih da se objekti u Kajperovom pojasu pomaknu kao što je primijećeno, otkrili su da bi za to bio potreban planet najmanje deset puta veći od Zemlje.

Znanstvenici Patrik Sofija Likavka sa Sveučilišta Kindai i Takaši Ito iz Nacionalne astronomske opservatorija Japana tako su utvrdili da je najbolje objašnjenje za kretanje objekata u Kajperovom pojasu koje su primijetili bila neviđena, još neotkriveni planet veći od Zemlje koja kruži oko Sunca, na udaljenosti od 250 do 500 puta većoj od udaljenosti Zemlje od Sunca. Objavili su svoj rad u The Astrophisical Journal.

Drugi astronomi su došli do sličnih otkrića. Pogledajte kako u videu ispod.

Problem: Planet ćemo teško uočiti

Problem je u tome što je ovaj planet, ako postoji, toliko mali i toliko udaljen od Sunca da su šanse da ga zaista vidimo izuzetno male. Svjetlost sa Sunca, koja bi se reflektirala od njega, bila bi toliko slaba da bi je bilo teško vidjeti čak i sa najboljim teleskopima koje imamo. Osim toga, također je neophodno pronaći najpogodnije vrijeme za promatranje – vedru noć bez Mjeseca – i pravu lokaciju.

Možda se pitate kako je to moguće, ako možemo promatrati planete oko zvijezda koji su tisućama puta udaljenije od nas.

Kada promatraju ove zvijezde i planete, astronomi ne koriste iste teleskope kao kada istražuju regiju blizu Zemlje ili naš solarni sustav.

Ali astronomi neće tek tako odustati. Već u narednom desetljeću bit će izgrađeni novi, bolji teleskopi, koji će omogućiti bolje ispitivanje neba, piše časopis Science Alert. I tako će astronomi dobiti još više mogućnosti da dokažu (ili opovrgnu) postojanje “Planeta X”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ