Ove stvari nikada ne biste trebali raditi za vrijeme grmljavine

Magazin 21. svi 202411:35 0 komentara
Josip Regovic/PIXSELL

DHMZ je za zagrebačku regiju i za istok zemlje objavio narančasto upozorenje zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, a i ostatak zemlje vjerojatno će biti izložen pljuskovima i grmljavini.

Za vrijeme oluje, dok vani sijeva i grmi, najbolje skloniti u sigurnost vlastitog doma. No dobro je voditi računa i o sigurnosti doma.

Puštanje vode, dok primjerice perete suđe, tuširate se, pa čak i samo perete ruke može biti opasno. Naime, ukoliko vaše cijevi nisu dobro uzemljene, a munja udari u njih, struja će proteći kroz cijevi i može vas udariti dok perete ruke, upozorava John Jensenius, stručnjak za zaštitu od munja u američkom Nacionalnom centru za praćenje vremena za AccuWeather.

Dodaje kako ne pomaže ni ako su vaše vodovodne cijevi plastične, jer provodnik struje nisu samo cijevi, nego voda. Ukratko, držite se dalje od vode ako čujete grmljavinu.

Također, pobrinite se da isključite i sve aparate iz struje, jer čak i ako nisu uključeni, dok su pod naponom, mogu biti opasni. Dovoljno je da ih samo dodirnete, kaže Jensenius.

Američka nacionalna meteorološka služba i Centar za prevenciju zaraznih bolesti – CDC, preporučuju izbjegavanje obavljanja ovih aktivnosti kod kuće tijekom oluje s grmljavinom.

Tuširati se

Prati posuđe
Stajati blizu prozora, vrata, balkona
Dodirivanje elektroničke opreme spojene na električnu utičnicu (tj. računala, prijenosnih računala, igraćih konzola, perilica, sušilica ili štednjaka)
Korištenje žičanih telefona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!