Je li jeftinije tuširati se ili kupati? Odgovor nije tako jednostavan

Lifestyle 18. sij 202420:15 0 komentara
Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Tuširanje ili kupanje? Što je učinkovitije i troši manje vode? Vječna dilema koja zbunjuje ekološki osviještene pojedince.

Ako želite smanjiti potrošnju vode i račun za režije, pokazalo se da je tuširanje obično daleko ekonomičnije od kupke, ali ne uvijek.

Tuševi su često hvaljeni zbog svoje učinkovitosti, i to s pravom. Tipična glava tuša raspršuje vodu brzinom od oko 10 litara u minuti. Ako se prosječno tuširate 10 minuta, to znači da potrošite ukupno 95 litara po tuširanju, piše Lifesavvy.

Kada usporedite tuševe s većinom kada, ovaj broj je znatno manji od potrošnje vode prilikom kupanja. Međutim, postoji caka. Ako vam je teško odoljeti privlačnosti ležernog, dugotrajnog tuširanja, tuširanje lako može dovesti do prekomjerne potrošnje vode.

Za punjenje kade u prosjeku ćemo potrošiti od 110 do 190 litara vode, ovisno o veličini kade. Kao rezultat toga, kupanje je obično gubitnik u igri očuvanja vode.

Međutim, važno je uzeti u obzir stvarnu razinu vode koju koristite u kadi. Dok neki možda više vole napuniti kadu do vrha, drugi bi se mogli zadovoljiti plićom kupkom, time značajno smanjujući potrošnju vode. Konačnog pobjednika u usporedbi troškova određuje vaša rutina kupanja. Ako se brzo i učinkovito tuširate, onda je tuširanje jeftinija opcija. Međutim, ako uživate u dugotrajnom namakanju u toploj vodi, postoje načini da to učinite ekonomičnim.

Ako tražite načine da uštedite više vode, možete nadograditi svoju opremu. Korištenje tuševa i slavina za uštedu vode može znatno smanjiti potrošnju vode bez žrtvovanja pritiska vode. Instalacije slabog protoka ograničavaju protok vode dok istovremeno održavaju zadovoljavajuće iskustvo tuširanja.

Imajte na umu da najbolje iskustvo kupanja ovisi o vašim željama. Metoda koja najviše štedi vodu možda neće biti idealna za vas svaki put. Opuštajuće i terapeutske prednosti luksuzne kupke mogu pomoći u oslobađanju od stresa i pospješiti san, zbog čega je nekim pojedincima vrijedna dodatnog troška vode.

Pitanje je li se jeftinije tuširati ili okupati nema konačan odgovor. Sve ovisi o vašim navikama, učinkovitosti vaših uređaja i vašim osobnim preferencijama.

Ključ je pronaći ravnotežu između štednje vode i uživanja u opuštanju. Pazeći na potrošnju vode i donoseći svjesne odluke, možete uživati ​​u oba načina bez previše trošenja novca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!