Kako potaknuti porod? Donosimo četiri zanimljive prirodne metode, jedna je i seks

Magazin 09. srp 202414:52 0 komentara
ZA SEO Kako potaknuti porod: Evo koje bi metode mogle biti učinkovite
Pexels

Iako je porod prirodan proces koji započinje tek kada je tijelo na njega spremno, brojne se trudnice, kada uđu u 40. tjedan trudnoće ili čak i prijeđu četrdeseti tjedan za nekoliko dana, žele poroditi što prije.

Najveći razlozi za to su nelagoda koju trudnica osjeća, ali i želja za time da dijete u posljednjih nekoliko dana ne dobije previše na težini kako bi porod bio lakši.

Prirodno poticanje poroda

Ako medicinsko osoblje smatra da je što raniji porod nužan, trudovi će biti inducirani putem dripa, no ako se radi o kašnjenju poroda od dan ili dva i trudnica želi pokušati ubrzati proces, može isprobati nekoliko prirodnih metoda poticanja poroda.

No, važno je naglasiti da za niti jednu od ovih metoda nije u potpunosti znanstveno potvrđeno da imaju izravan utjecaj na izazivanje trudova te se, i u njihovom iskušavanju, potrebno savjetovati s liječnikom koji najbolje poznaje trudnicu, njenu trudnoću i generalno zdravlje.

Djelotvorne tako mogu biti iduće aktivnosti:

1. Tjelovježba i šetnja

Šetnja i lagana tjelovježba koja će ubrzati rad srca, poželjne su tijekom cijelog razdoblja trudnoće, ali ponajviše u zadnjim tjednima.

Iako neće potaknuti trudove istoga trena, 30 minuta tjelovježbe i istezanja dnevno, u posljednjih dva tjedna trudnoće će pomoći u smanjenju pritiska na zdjelicu, kukove i leđa te će potaknuti otvaranje zdjelice.

2. Akupunktura i akupresura

Iako još nije znanstveno dokazano da ove dvije metode imaju izravan utjecaj na poticanje poroda, odnosno izazivanje trudova, već se tisućljećima vjeruje da pritisak na određene točke u tijelu može izazvati određene tjelesne reakcije pa tako i kontrakcije maternice, odnosno porod.

Kod iskušavanja ovakvih metoda, važno je obratiti se stručnjacima, odnosno certificiranim osobama za akupresuru ili akupunkturu.

3. Seksualni odnos

Seks je jedna od korisnijih metoda za poticanje poroda iz dva razloga.

Za početak, seks potiče ubrzanje rada srca i time ima jednak učinak kao i tjelovježba te, osobito ako dođe do orgazma, potiče lučenje hormona oksitocina koji je zadužen za poticanje kontrakcija u tijelu.

Stoga, ako je tijelo spremno za porod, otpuštanje oksitocina će uzrokovati kontrakcije maternice koje su znak početka poroda.

4. Stimulacija bradavica

Stimulacija bradavica, baš kao i orgazam, potiče lučenje oksitocina što rezultira mogućim kontrakcijama.

Također, stimulacija bradavica – ručno ili izdajalicom, daje tijelu signal da je vrijeme za početak lučenja mlijeka, odnosno da dijete uskoro stiže.

Ako porod želite potaknuti stimulacijom bradavica, to je potrebno raditi nekoliko puta dnevno, barem tri dana za redom.

Može li hrana potaknuti porod?

Iako je, u narodu, često uvjerenje da ljuta hrana, ananas i ricinusovo ulje mogu potaknuti kontrakcije pa samim time i porod, to je, zapravo, opovrgnuto.

Naime, dugo se smatralo da ove namirnice mogu izazvati kontrakcije zato što imaju snažan utjecaj na probavu, odnosno izazivaju kontrakcije u probavnom traktu čiji se dio nalazi vrlo blizu maternice pa se smatralo da samim time mogu utjecati i na poticanje poroda.

No, to zapravo nije istina, a ove namirnice, osobito ako ih se konzumira u velikoj količini u nadi za poticanjem poroda, mogu imati i negativan učinak.

One mogu izazvati nelagodu i proljev koji potom uzrokuje dehidraciju.

Zaključak

Nakon što trudnice uđu u 40. tjedan trudnoće, nelagoda je na vrhuncu te se žele poroditi što prije.

Ako je trudnoća uredna i ako liječnik koji vodi trudnoću da “zeleno svjetlo”, trudnica za poticanje poroda može isprobati nekoliko metoda kao što su tjelovježba, seksualni odnos, stimulacija bradavica i akupunktura, prenosi Health Partners.

Kod isprobavanja metoda za poticanje poroda ne preporuča se konzumacija ljute hrane, ananasa i ricinusovog ulja koji mogu izazvati iritaciju probavnog trakta, proljev pa i dehidraciju koja nije dobra za trudnicu i dijete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!