Kako se obraniti od napada zmije? Evo što savjetuje biolog

Lifestyle 24. velj 202422:18 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Sve europske vrste zmija tijekom godine imaju period mirovanja, odnosno tzv. period "zimskog sna" ili hibernacije nakon čega se bude i započinju svoje aktivnosti.

Hibernacija traje od listopada ili studenog do ožujka ili travnja, ali se, zbog promjene globalnih klimatskih uvjeta i povećanja temperatura, zmije posljednjh godina često mogu vidjeti i zimi, u prosincu, siječnju, veljači… Najaktivnije su, pojašnjava za N1 Srbija biolog Marko Divac iz srpskog Zavoda za zaštitu prirode, tijekom proljeća, kada se bude iz hibernacije i migriraju za staništa gdje će provesti ostatak godine. U proljeće i jesen zmije su aktivne tijekom cijelog dana.

Ako nas napadne zmija, što da radimo?

“Zmije ljude vide kao predatore. Zmije su veoma plašljiva bića i bježe na najmanji znak opasnosti. Kada u prirodi naiđemo na zmiju, trebmo je pustiti da ode svojim putem” savjetuje biolog. Potrebno je, ističe, ostati smiren i ne treba praviti nagle pokrete na koje zmije reagiraju,

„Nikako ih ne smijemo hvatati ili ubijati. Neadekvatno hvatanje i rukovanje zmijama može dovesti do ozljeda i trovanja“, navodi biolog.

Prema riječima biologa Divca, kada se krećemo po prirodi potrebno je zaštititi se od ugriza zmija.

„Neophodna je duboka obuća, nikako papuče i sandale, kao i odjeća dugih nogavica. Nikako kratke hlačice. Također, ako se penjemo po stijenama moramo detaljno pregledati prostor na koji stavljamo ruke i noge. Zmije se često penju i na drveće pa bi iz tog razloga trebalo obratiti pažnju i kada prolazimo ispod niskih grana“, objašnjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!