Kasnije ste dobili prvu mjesečnicu? Možda vam prijeti veći rizik od demencije

Lifestyle 08. velj 202406:51 0 komentara
Pexels

Prema novoj studiji, rani početak puberteta može biti povezan sa smanjenim rizikom od demencije kasnije u životu.

Još uvijek nije jasno što točno izaziva demenciju, ali brojni čimbenici povezani s načinom života mogu povećati ili smanjiti naš rizik. Prema novom istraživanju, važnu ulogu u svemu tome igra jedan hormon, prenosi Newsweek.

Prethodna istraživanja na štakorima pokazala su da estrogen pomaže povećati broj veza između neurona u centru za pamćenje mozga. Druga su istraživanja sugerirala da hormon može zaštititi naš mozak od nekih štetnih učinaka abnormalnog nakupljanja proteina, koji su obilježje razvoja Alzheimerove bolesti.

U novom istraživanju, otkriveno je da su žene koje su dobile menstruaciju u dobi od 12 godina ili ranije, pod znatno manjim rizikom od razvijanja demencije od onih koje su dobile prvu menstruacije u dobi od 15 ili kasnije.

“Otkrili smo da što žene ranije započnu menstruaciju i što kasnije uđu u menopauzu, to je manji rizik od razvoja demencije”, rekla je u izjavi glavna autorica studije, Hee Kyung Park.

“Produljena životna izloženost estrogenu daje ženama zaštitni učinak protiv demencije”, dodala je.

Potrebno je više rada kako bi se potvrdili ovi nalazi, jer ova korelacija ne znači nužno da povećana izloženost estrogenu zapravo uzrokuje smanjenje rizika od demencije.

Međutim, ovo istraživanje pridodaje se uzbudljivoj skupini dokaza za hormonsku nadomjesnu terapiju kao potencijalnu zaštitnu metodu protiv razvoja demencije kod starijih osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!