Kinezi šalju ljude na Mjesec, na prvu misiju ići će s dvije rakete

Magazin 12. srp 202315:17 0 komentara
Unsplash / Unsplash

Kinezi planiraju poslati dvije rakete na Mjesec do 2030. godine. Jedna će voziti letjelicu koja će se spustiti na površinu Zemljina satelita, a druga će prevesti prvu kinesku posadu, piše Reuters.

Obje rakete bi trebale stići u Mjesečevu orbitu, a nakon što se uspješno spoje, astronauti bi se na površinu Mjeseca spustili sa letjeliom s druge rakete.

Dvostruko lansiranje bit će način da riješe prepreku razvoja velike rakete koja bi mogla prevesti i astronaute i letjelicu za slijetanje. Nakon što obave misiju i prikupe uzorke s Mjeseca, istom će se letjelicom vratiti do orbite i nazad prema Zemlji.

Osim Kineza, Amerikanci su se također fokusirali na Mjesec kao odskočnu dasku za buduće misije prema Marsu, ali i potencijalni izvor ruda. Uz to, izgradnja lunarnih nastambi bi mogla biti temelj i testiranje misija za Mars.

Amerikanci planiraju misiju na mjesec 2025. godine, a posljednji put tamo smo bili 1972. godine. A kako bi uhvatili korak za Amerikancima, Kina razvija novu raketu Long March 10.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!