Frljić o izbjegavanju suočavanja s prošlošću u RH i Srbiji

Kultura 16. svi 201821:24 > 21:41
N1

U Centru za kulturnu dekontaminaciju U Beogradu održana je tribina Kultura- čelična metla nacije koju su organizirali Peščanik i Građanska akcija Pančevo uz podršku beogradskog foruma ZFD-a.

O tome šta je zajedničko vladajućim kulturnim politikama u Srbiji i Hrvatskoj, i mjerama koje najefikasnije discipliniraju kulturu i medije, govorili su redatelj Oliver Frljić, novinar Viktor Ivančić i pisac Saša Ilić.

Sudionici tribine suglasni su da slične kulturne politike prevladavaju u većem dijelu središnje Europe, a Frljić za N1 kaže da je specifičnost ovih prostora, točnije Hrvatske i Srbije, izbjegavanje suočavanja s prošlošću.

“Mislim da je proizvodnja kolektivnog zaborava u odnosu na ono što se događalo devedestih. Evo pogledajte čime se bave institucionalna kazališta u Srbiji. Čime se ona bave, od kada je otišao Kokan Mladenović koji je pokušavao u Ateljeu ipak progovoriti o toj nekoj prošlosti. U Hrvatskoj isto tako svaki kritički glas u kazalištu je ušutkan. Meni su dragi moji kolege koji govore da rade političko kazalište, samo su te metafore tako velike da ja ne vidim zašto na kraju te metafore jesu, što one predstavljaju”, rekao je Frljić.