Završila 50. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva

Kultura 25. stu 201822:50 > 22:51
Pixabay (ilustracija)

Jubilarna, 50. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva završena je u nedjelju dodjelom nagrada na svečanosti u zagrebačkome kinu Tuškancu: prvu nagradu dobili su filmovi "3. RUJNA 2015." Sare Jurinčić, "Mjesto odakle vam pišem pisma" Nikoline Bodanović te "Remiza" Arona Kovačića.

Nagrade je tijekom javnoga žiriranja po pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA (Union Internationale du Cinéma (UNICA) dodijelio žiri u sastavu redatelji Vladislav Knežević i Hana Jušić, montažer Hrvoje Mršić, filmolog Hrvoje Turković i glumica Sara Stanić, a ukupno je dodijeljeno osam nagrada i četiri priznanja, priopćio je voditelj promocije i odnosa s javnošću Kinokluba Zagreb (KKZ) Dražen Puklavec.

50. revija i 90. rođendan Kinokluba Zagreb

Osim u znaku velikoga jubileja, Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva, održana od 23. do 25. studenog, bila je obilježena i proslavom 90. rođendana Kinokluba Zagreb, koji je tim povodom bio i domaćin ovogodišnje jubilarne revije.

Autori prvonagrađenih filmova članovi su Udruge Restart iz Zagreba.

Žiri je drugu nagradu dodijelio filmovima “Kako je Tanja ostala sama” Mie Sidorov iz Udruge Restart i “Svaki dan se rodi novi mustang” Joze Schmucha s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Treću nagradu žiri je dodijelio filmovima “Doma za Božić” Tomislava Đurinca sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, “Kartograf” Darije Blažević iz Kinokluba Zagreb i “Paranoja paranoje” Katarine Jukić s Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu i Zagreb filma.

Nagradu publike “Ljubiša Grlić” dobio je Jozo Schmuch za film “Svaki dan se rodi novi mustang”, a Nagradu kritike “Tatjana Ivančić”, koju dodjeljuju polaznici Radionice filmske kritike i analize Kinokluba Zagreb, film “Gesta za Sisak” autorice Katerina Duda iz zagrebačke Platforme za unaprjeđenje kulture – PUNKT.

Posebno priznanje pripalo je filmovima “Leviathan of desire” samostalne umjetnice iz Zagreba Petre Brnardić, “m.ocean” Tonćija Bakotina iz udruge Sensoria u Kaštel Sućurcu, “Majči” Josipa Lukića s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, te filmu “Svaki dan poslije osam” Filipa Zadre sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

U sklopu popratnoga program, prikazana je retrospektivu filmova KKZ-a, održana je radionica kritike “Perspektive”, priređeni su i rođendanski ‘tulum’, filmski kviz i izložba plakata grafičkog urednika KKZ-a Darija Devića, koji je osmislio i vizualni identitet ovogodišnje revije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram