Uz međimursku popevku, na UNESCO-ov popis baštine uvršten i reggae

Kultura 29. stu 201812:27 > 12:33
Facebook

Jamajački reggae, čiji je nježan, ali vedar i živahan ritam osvojio svijet zahvaljujući umjetnicima poput Boba Marleyja, uvršten je u četvrtak na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Glazbeni pravac rođen na Jamajci vrijedan je zaštite i promicanja, smatra UNESCO.

Doprinos reggaea “međunarodnoj borbi protiv nepravde i zalaganju za ljubav i čovječnost naglašava njegovu društvenopolitičku, senzualnu i duhovnu dinamiku”, kaže se u obrazloženju.

Reggae se pojavio kasnih šezdesetih kao spoj jamajačke ska i rocksteady glazbe, crpeći ujedno utjecaj iz američkog džeza i bluesa.

Pravac je brzo postao jako popularan u SAD-u i Britaniji gdje su živjeli brojni jamajački imigranti.

Reggae se često slavio kao glazba potlačenih, s društveno angažiranim stihovima o društvenoj nejednakosti i ugnjetavanju.

Postao je povezan i s rastafarijanstvom, kulturno-vjerskim pokretom koji je obožavao etiopskog cara Hajlea Selasija i promovirao obredno uživanje ‘gandže’, odnosno marihuane.

Singl “Do the Reggay” grupe Toots and the Maytals prvi je u kojem se spominje naziv novog glazbenog žanra, koji će svojim klasičnim hitovima potom proslaviti Bob Marley i njegovi Wailersi.

“Reggae je izvorno jamajački”, kazala je ministrica kulture Olivia Grange. “To je glazba koju smo mi stvorili, a danas je u svim zakutcima svijeta”.

VEZANE VIJESTI

Reggae je na popis nematerijalne kulturne baštine uvršten na sjednici UNESCO-va odbora na Maurcijisu, zajedno s, među ostalim, međimurskom popevkom i umijećem suhozidne gradnje te branjem trave na planini Ozren u BiH. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.