Odbijena tužba češkog kardinala protiv Frljićevih predstava

Kultura 18. ožu 201923:59 > 19. ožu 2019 00:00
Nel Pavletic/PIXSELL

Sud u češkom gradu Brno odbio je tužbu poglavara Češke katoličke crkve, kardinala Dominika Duke koji je tvrdio da zbog dvije predstave hrvatskog režisera Olivera Frljića ne može slobodno ispovijedati svoju vjeru, jer predstave navodno potiču mržnju protiv kršćana.

Sud je danas obrazložio zašto nema potrebe da se gradska kazališta i festival Kazališni svijet ispričavaju kardinalu Duki zbog izvođenja Frljićevih predstava “Naše nasilje, vaše nasilje” i “Izopćenje”.

“Te predstave su bile alegorije, s tim da izbor eksplicitnijih scena donosi autoru veći publicitet. Što se nasilja tiče, bilo je naznaka seksa Isusa, ali bile su i scene koje evociraju napade Islamske države, isto kao i davljenje zarobljenika. Može se shvatiti i tako da su u prošlosti svi nešto loše činili, i kršćani i muslimani”, naveo je sudac u obrazloženju.

Dodao je da osobno ne bi išao na Frljićeve predstave čak i da su besplatne, ali da nije dužnost suda procenivatu ukus publike.

“Tu nije bilo nikakve diskriminacije. A što se tiče neravnopravnosti, odnosno tvrdnje da bi predstave mogle izazvati negativnu reakciju muslimana, sud smatra da se ne može postupati tako da se zbog mogućeg rizika skidaju hlače prije nego se zagazi u vodu”, kazao je sudac.

Poglavar čeških katolika tvrdio je da zbog scene u predstavi “Naše nasilje, vaše nasilje”, u kojoj Isus siluje muslimanku, ne može slobodno ispovijeda svoju veru i obavljati bogoslužje jer ta scena potiče mržnju prema kršćanima, kao onima koji vjeruju u nekoga tko siluje žene.

Sud je utvrdio da kršćanima nitko ne brani da i dalje idu u crkvu i ispovijedaju svoju vjeru.

“Niko im ne brani da i dalje idu u crkvu i ispovijedaju svoju vjeru, a da na ovo samo mahnu rukom. Njihova vjera time nije bila poljuljana. A ako nečija jest, onda nije bila dovoljno čvrsta”, mišljenje je suda.

Kardinalov odvjetnik, koji je također podnio tužbu protiv kazališta i festivala u Brnu, pokušavao je povezati Frljićeve predstave s terorističkim napadom na vjernike u džamijama na Novom Zelandu. Naveo je da bi zbog kontroverznih scena u Frljićevim predstavama neko mogao napraviti suprotno, s muslimanskim prorokom Muhamedom u glavnoj ulozi, i da bi to značilo desetine mrtvih.

Odvjetnik optuženih gradskih kazališta u Brnu kazao je da ni kardinal Duka niti njegov odvjetnik nisu pogledali predstave, već samo isječke nekoliko najkontroverznijih scena na internetu.

“Niko ih nije tjerao da to gledaju na internetu, a ako su se osjećali loše gledajući to, za to nisu kriva kazališta. Ne postoje kazne za herezu, kao što je to nekada bilo”, tvrdnja je obrane.

Zbog predstave “Naše nasilje, vaše nasilje”, između ostalog i zbog scene kada glumica izvlači iz vagine češku nacionalnu zastavu, još prije izvođenja podneseno je više kaznenih prijava, a na samu predstavu upali su ekstremisti iz marginalnog pokreta Pristojni ljudi i napravili na sceni živi zid da publika ne vidi glumce.

Češki predsjednik Miloš Zeman naveo je upravo tu scenu kao razlog zašto je u lipnju 2018. demonstrativno pred novinarima spalio na umjetničko djelo, ogromne crvene gaće, na lomači. Gaće su mu, umjesto predsjedničke zastave, umjetnici iz češke alternativne grupe Ztohoven u jesen 2015. godine kriomice objesili na krov predsjedničke palače u Pragu. Gaće su simbolizirale da se Česi stide svog proruskog predsednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram