From Russia With Love – Koncertni ciklus Cantus u Laubi 20. svibnja

Kultura 08. svi 201911:41 > 11:52
Cantus Ansambl

Nakon koncerta na 30. muzičkom biennalu Zagreb, na kojem su u suradnji s talijanskim ansamblom Icarus predstavili jednog od najvažnijih osobnosti suvremene glazbe današnjice, talijanskog skladatelja Ivana Fedelea, Cantus Ansambl održat će koncert u zagrebačkoj Laubi 20. svibnja ove godine.

U svojem posljednjem koncertu sezone, Ansambl se okreće Rusiji, zemlji i naciji koja je u europskoj i kulturnoj povijesti neizostavna karika. Svibanjskim koncertom Cantus Ansambl će zagrebačkoj publici predstaviti pet ruskih skladateljica i skladatelja različitih generacija, estetika i skladateljsko-tehničkih strategija.

Nastupit će Vladimir Tarnopolski, Faradž Karajev, Olga Bočihina, Anna Romaškova i Jurij Voroncov, a u sklopu Cantus Ansambla će se publici predstaviti Marta Schwaiger (sopran) te Srebrenka Poljak (klavir) pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša.

U koncert će publiku uvesti razgovor kojeg će s dirigentom i umjetničkim ravnateljem ansambla Berislavom Šipušem voditi nekoć ruska studentica i hrvatska skladateljica, muzikologinja i pijanistica Sanja Drakulić.

Cantus Ansambl osnovan je 2001. godine, a nastao je tek kao festivalski ansambl u okviru Muzičkog biennala Zagreb. Ipak, vrlo je brzo raskinuo inicijalne okvire te nastavio samostalni rad na kvaliteti programa i njegove izvedbe, izvodeći samo i u međunarodnom kontekstu best of the best i newest of the newest. Cantus Ansambl zadržao je ulogu predvodnika i najaktivnijeg protagonista novoglazbene (hrvatske, regionalne, ali i međunarodne) scene.