Berislav Šipuš predstavlja Hrvatsku na Svjetskim danima Nove glazbe 2020. godine

Kultura 13. stu 201915:27 > 15:32
Promo

Skladatelji i izvođači iz cijeloga svijeta okupit će se u travnju 2020. godine na Svjetskim danima nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM) na Novom Zelandu, a hrvatski predstavnik bit će skladatelj Berislav Šipuš.

Berislava Šipuša i njegovu skladbu “Three Short Tales from Blind Forest” za violinu i glasovir odabrala je međunarodna komisija, a interna komisija hrvatske Sekcije ISCM-a, koju su ove godine činili Ana Horvat, Iva Lovrec Štefanović, Vanja Lisjak te koordinatorica komisije Nina Čalopek, predložilo je čak šest skladbi hrvatskih skladateljica i skladatelja.

“Three Short Tales from Blind Forest” naziv je zbirke poezije meksičke umjetnice–glumice, pjevačice, spisateljice i performerice Itzie Zeron. Zeron je svojedobno surađivala s Juanom Trigosom Jr., autorom opere “De Cachehito Raspado”, koja je 2001. bila izvedena na otvaranju Muzičkog biennala Zagreb. Čitajući stihove Itzie Zeron, nastajale su tijekom vremena skladbe “Tu, Mar De Mi Alma”, concertino za klavir i gudače i — daleke 2004. godine — prva nedovršena verzija skladbe pod nazivom “Fantazija” za violinu i klavir. Ta verzija bila je izvedena i 2004. godine na jednom od koncerata Cantus Ansambla. Te se večeri puno improviziralo, jer skladba nije bila dovršena, a trebalo je punih 14 godina da se skladatelj Šipuš prihvati te partiture i dovrši je. Poticaj za to ovoga puta nije bila samo poezija Itzie Zeron, već i virtuoznost i izražajnost mlade umjetnice, violinistice Katarine Kutnar i mogućnost da ona praizvede napokon dovršenu skladbu.

Na Svjetskim danima nove glazbe svoja djela će na koncertima predstaviti brojni skladatelji, a u sklopu festivala delegati iz preko 50 zemalja će raspravljati o trendovima nove glazbe u svijetu. Festival će trajati od 21. do 30. travnja 2020., a to će ujedno biti i prvi put da se održava na Novom Zelandu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram