"Ja ću svoj put furati najbolje što znam i pričati o nepravdama"

Kultura 15. stu 201917:15 > 17:16
N1

Uoči prve promocije knjige Bukača književnica Martina Mlinarević Sopta gostovala je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta.

Kazala je da je sretna što će knjigu “Bukača” večeras predstaviti na Interliberu i da je ta knjiga nastavak “Huzura”.

“Predstavlja posljednjih godinu dana mog života u kojoj sam prošla situaciju sa zdravljem i linč u okolini u kojoj radim. Nadam se da će ljudima neke stvari postati jasnije kada pročitaju knjigu. To je priča koja se može primijeniti na bilo koji dio Balkana, taj teror većine nad manjinom samo zato što je drugačija”, opisala je knjigu.

Osim bolesti s kojom se borila, bh književnica je doživjela neviđen linč javnosti i vrste prijetnji koje nije doživjela otkad se bavi pisanjem kada je član Predsjedništva BiH Željko Komšić predložio upravo nju za veleposlanicu u Češkoj.

“Počela sam dobijati poruke u kojima mi žele odrezati drugu dojku, da mi se dijete razboli, da me rak uništi”, opisala je prijetnje koje su počele stizati.

VEZANE VIJESTI

Tek je tada prvi put prijavila prijetnje policiji i još čeka iako zna da se neće učiniti ništa po tom pitanju.

“Sustavan je cyber bullying prema kolegicama i kolegama koji pišu o stvarima koje većini ne odgovaraju u BiH. Ja ću svoj put furati najbolje što znam i pričati o nepravdama, ništa me neće pokolebati”, rekla je.

Prisjetila se da je kod objave Željka Komšića oko kandidature za veleposlaničko mjesto po prvi put u životu osjetila da ne izlazi na ulicu u gradu u kojem je rođena što doživljava kao poraz. Sada je na relaciji Sarajevo – Hercegovina i kada je u Hercegovini izbjegava izlazak i verbalne sukobe jer ima malo dijete.

Ističe da iz BiH ljudi ne odlaze toliko zbog novca koliko zbog toga što ne žele živjeti u takvom konfliktnom i nepravednom društvu koje se stalno vrti u krug s istim temama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.