Opera gala ispred Katedrale u utorak za kraj 71. Dubrovačkih ljetnih igara

Kultura 21. kol 202014:09 > 14:12
N1 Hrvatska

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije tradicionalno gala koncertom zatvara Dubrovačke ljetne igre, ove godine pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića i uz nastup opernih zvijezda Lane Kos i Željka Lučića, u utorak, 25. kolovoza ispred Katedrale.

Glazbena večer započet će izvedbom Uvertire opere Fidelio, jedine opere koju je napisao Ludwig van Beethoven, čija se velika 250. obljetnica rođenja obilježava ove godine, priopćeno je iz DLJI.

Nizat će se zatim probrani ulomci i arije poznatih opernih djela velikih skladatelja: prolog I Pagliaccija Ruggera Leoncavalla, kavatina Elvire iz 1. čina opere Ernani, arija Renata iz 3. čina Krabuljnog plesa, arija Rigoletta Cortigiani, vil razza dannata iz istoimene Verdijeve opere, kavatina Leonore iz 1. čina i duet Leonore i Grofa iz 4. čina Trubadura, pet djela Giuseppea Verdija, autora iznimno melodičnih djela i majstora skladateljske karakterizacije.

Još jedan talijanski operni velikan, Giacomo Puccini bit će zastupljen izvedbama Intermezza i arije Manon iz 4. čina opere Manon Lescaut. Cavalleria rusticana opera je Petra Mascagnija, skladatelja čak petnaest opera od kojih je upravo ova daleko najpoznatija i najizvođenija, a festivalska publika će čuti Intermezzo.

Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, čest gost na Igrama, a kao solisti nastupaju sopranistica Lana Kos, te Željko Lučić, danas jedan od vodećih svjetskih baritona.

Završni koncert izravno će se prenositi na Prvom programu HRT-a.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.