Hrvatsko nacionalno vijeće i Kulturni centar dobili prostorije u Beogradu

Kultura 23. ruj 202016:55 > 16:58
PIXSELL/Grgo Jelavić

Direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić potpisali su danas u Beogradu ugovor kojim je hrvatskoj zajednici dodijeljen prostor za potrebe područne kancelarije HNV, aktivnosti Hrvatskog kulturnog centra-Beograd i drugih udruženja kulture.

Ugovor je potpisan nakon što je Vlada Srbije 10. rujna usvojila odluku da se Hrvatskom nacionalnom vijeću i udruženjima kulture, na neodređeno vrijeme i bez naknade, dodijeli prostor površine 160 kvadrata na Studentskom trgu.

“Izuzetno nam je drago jer u glavnom gradu dobivamo prostor za područni ured HNV i za udruženja kulture, gdje ćemo zaista bogatom kulturom biti na ponos i jedne i druge države”, rekla je Vojnić.

VEZANE VIJESTI

Potpisivanje ugovora je ocijenila kao “jedan od izuzetnih primera“ kako se mogu “relaksirati srpsko-hrvatski odnos“, tako da se taj “dobar val dobar pozitivne politike može širiti”.

Potpisivanju ugovora o dodjeli prostora za HNV prethodio je sastanak predstavnika hrvatske zajednice i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića krajem kolovoza, podsjetio je direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

“Ovo je za nas jako važno jer hrvatska zajednica može i u Beogradu imati svoj reprezentativni prostor”, rekao je Vorkapić.

Velik interes za hrvatsku kulturu

Predsjednica HNV Jasna Vojnić zahvalila je danas predsjedniku Srbije, Republičkoj direkciji za imovinu i svim sudionicima u dogovorima koji su prethodili potpisivanju ugovora, uz ocjenu da je osigurana “izuzetna lokacija u samom centru grada, koja će biti vrlo reprezentativna za hrvatsku zajednicu”.

“Prostor dodijeljen hrvatskoj zajednici u Beogradu proizvod je dugogodišnjeg nastojanja HKC-a, uz veliku podršku Ambasade RH u Srbiji i HNV. Možda zvuči kao floskula, ali je činjenica – ovo je veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji, Beogradu i za sam Beograd i Srbiju. Vrata našeg centra biće otvorena svim dobronamjernim ljudima”, izjavio je potpredsjednik HKC-Beograd glumac Aleksandar Alač.

#related-news_0

On je naglasio da je “interes za hrvatsku kulturu u Beogradu ogroman“.

“I zato Hrvatski kulturni centar-Beograd i zato kultura koja povezuje, kultura koja smiruje tenzije i doprinosi razumijevanju i uzajamnom poštovanju“, poručio je Alač.

Prostor od 160 kvadrata, dodijeljen hrvatskoj zajednici, kojim će ubuduće raspolagati HKC i druga udruženja kulture, zapravo je nekadašnji stan premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 12. ožujka 2003. godine, u kojem je s porodicom živio do početka travnja 2002. kada se, iz sigurnosnih razloga, preselio na Dedinje, u službenu rezidenciju namijenjenu predsjedniku Vlade Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.