AI oživljava Johna Lennona za posljednju pjesmu Beatlesa

Kultura 26. lis 202316:42
Paul ELLIS / AFP

Slavna britanska grupa The Beatles vraća se u studenom, 53 godine nakon raspuštanja, s novom pjesmom snimljenom zahvaljujući umjetnoj inteligenciji koja je omogućila izdvajanje vokala pjevača Johna Lennona sa stare snimke i tako ponovno virtualno okupila popularnu četvorku.

Dvojica živućih članova legendarnog benda, Paul McCartney i Ringo Starr najavili su u četvrtak da će nova pjesma “Now and Then” biti objavljena 2. studenog.

Pjesma je nastala na temelju demo-snimke koju je John Lennon napravio u svom stanu u New Yorku. Nakon atentata na Lennona 1980., njegova udovica Yoko Ono je 1994. ostalim članovima sastava predala snimku vokala i glasovira.

Oni su je kasnije obradili, no nikada je nisu mogli objaviti jer ranije dostupna tehnologija nije omogućavala da se glas Johna Lennona izdvoji u zadovoljavajućoj kakvoći.

To je sada moguće, a potaknuto je dokumentarnim serijalom “Get Back”, koji je 2021. režirao Peter Jackson. Redatelj trilogije “Gospodar prstenova” je novom tehnologijom izdvojio Lennonov glas s audiokasete, odvojivši ga od klavira.

“Ostao nam je Johnov glas, kristalno jasan”, rekao je Paul McCartney u priopćenju kojim se najavljuje nova pjesma.

“Vrlo je dirljivo i svi sviramo na njoj, to je prava snimka Beatlesa”, dodao je 81-godišnji glazbenik.

Izvornoj demo-snimci dodane su električna i akustična gitara koje je odsvirao George Harrison 1995., prije nego što je preminuo 2001. Pjesma je dovršena prošle godine u studiju u Los Angelesu, gdje su ubačeni bubnjevi Ringa Starra, klavir i bas Paula McCartneya te njihovi vokali.

“Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je John s nama”, rekao je 83-godišnji Ringo Starr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.