Hrvatski filmovi na festivalima u Belgiji i Francuskoj

Kultura 01. pro 202112:06 0 komentara
film, projektor, projekcija, festival, filmski, filmovi
Photo by Noom Peerapong on Unsplash

Na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed, koji se održava od 2. do 11. prosinca, te na festivalu europskog filma Les Arc u francuskom skijaškom resortu u Alpama, od 11. do 18. prosinca, sudjeluje i niz hrvatskih filmova, izvijestio je u srijedu HAVC.

U selekciji od samo osam naslova iz mediteranskih zemalja, u natjecateljskom programu ovogodišnjeg Cinemameda prikazuje se nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redateljice Antonete Alamat Kusijanović, “Murina”, naveli su u Hrvatskom audiovizualnom centu (HAVC).

Nakon svjetske premijere u Cannesu, na kojem se ovjenčao nagradom za najbolji debitantski rad svih službenih programa , “Murina” je nastavila svoj život po svjetskim festivalima, među kojima je i Međunarodni filmski festival u Hamptonsu u američkoj saveznoj državi New York, gdje je osvojila nagradu za najbolji dugometražni film.

Posljednjih mjeseci film je obišao i festivale u Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju) te Meksiku (Los Cabos).

Film je tijekom 2019. godine sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN). Najbolju lokaciju izabrat će javnost online glasanjem

Na Cinemamedu se u programu Panorama prikazuje i hrvatska manjinska koprodukcija “Nebesa” Srđana Dragojevića koji je svjetsku premijeru imao u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa ovogodišnjeg, 74. izdanja Locarno Film Festivala, na kojem je i osvojio prvu nagradu žirija mladih.

Nakon toga film je osvojio i posebno priznanje na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, a prikazivao se i na festivalima u Valenciji, Cottbusu, Mostaru, Ljubljani i mnogim drugima.

Glavne uloge u filmu nose troje hrvatskih glumaca: Goran Navojec, Ksenija Marinković i Bojan Navojec.

Festival mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed održava se u kinima i online, s ciljem da belgijskoj publici približi mediteransku kulturu i kinematografiju.

Hrvatski filmovi u skijaškom resortu

Osim u Bruxellesu, hrvatski će se filmovi u prosincu prikazivati i u Francuskoj, točnije u skijaškom resortu Les Arcs u Alpama na 13. festivalu Les Arcs. Među deset svjetskih naslova u konkurenciji je i “Murina” Antonete Alamat Kusijanović.

U sklopu natjecanja kratkometražnog filma prikazuju se i dva hrvatska naslova – “Kazneni udarac” Roka Bičeka snimljen prem motivima iz romana “Črna mati zemla” Kristiana Novaka i animirani naslov “Sve te senzacije u mom trbuhu autora” Marka Dješke.
Filmovi u natjecateljskim programima Les Arcsa natječu se za glavnu nagradu Kristalna strijela (Crystal Arrow).

Hrvatska sudjeluje i u industrijskom dijelu festivala, na koprodukcijskom sajmu s 18 europskih projekata dugometražnih igranih filmova u fazi razvoja, a jedan od njih je i projekt islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, čiji je koproducent Igor A. Nola (MP filmska produkcija).

Projekti će biti predstavljeni zainteresiranim producentima, prodajnim agentima, distributerima i ostalim potencijalnim financijskim partnerima.

Na Les Arcsu se u osam dvorana prikazuje sveukupno 120 filmova, od kojih je većina francuskih premijera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!