Kiparica iz Sarajeva krasi jadransku obalu: Spomenik sredozemne medvjedice u Drveniku i mozaik stepenice u Gradcu

Kultura 08. svi 202414:59 0 komentara
N1

Još jedan u nizu spomenika i murala akademske kiparice Adne Bakije krasi turistička mjesta na jadranskoj obali. Ovog puta u Drveniku je podignut spomenik sredozemnoj medvjedici izrađen u bronci. Osim spomenika u Drveniku, završavaju se i mozaik stepenice u Gradcu.

Kiparica i muralistica Adna Bakija, rođena u Sarajevu, koju je životni put svojedobno odveo u Gradac na hrvatskoj obali, za N1 je ispričala kako je tekao cijeli projekt.

Izrazila je i želju da jednog dana ostavi nešto iza sebe u rodnom Sarajevu.

N1

Projekt TZO Gradac „Mozaik stepenice Gradac“ kojeg predstavlja direktorica Jelena Mateljak dobio je veliku potporu za lokaciju i realizaciju od načelnika Općine Gradac Matka Burića.

Kao umjetnica i osoba koja je provela dugi niz godina, kaže, u tom prekrasnom mjestu s divnim ljudima, dobila je priliku biti autorica likovnog rješenja i mozaika.

“Nije mi se svidio prvotni prijedlog TZ-a, jer kao umjetnica nisam željela istaknuti samo logo TZ-a, već i sve što je lijepo u tom mjestu, a to su masline, galeb koji leti iznad jedrilice, konop koji je vezan za sidro i drži sve zajedno. Htjela sam sve lijepo usidriti i ostaviti nešto na mjestu od moje kćeri Leone. Imati trajnu uspomenu na svoju majku u njenom rodnom mjestu, bez obzira na druge spomenike u Zaostrogu i Drveniku”, priča Bakija.

Kad je krenula u taj veliki projekt, nije znala što je čeka, a vidjela je da je to ipak mukotrpan posao. Zalijepila je 1/4 mozaika zajedno s pomoćnicima Anđelom Mirkom i Lukom Batinovićem.

“Bez obzira na izradu vizuala, htjela sam sve zalijepiti, ali zbog razvoda, prednje luksacije ramena i preseljenja u Zagreb, nisam uspjela. Ostala sam kao supervizor, dolazila povremeno i odrađivala posao putem internetske komunikacije. Keramičar Petar Petrušić i njegovi suradnici dovršili su nastavak mozaika prema oslikanom vizualu”, objašnjava Bakija.

Taj mozaik je, kaže, dio nje i priče, koju je htjela ostaviti trajno, priče koja se svakim korakom prenosi dalje.

N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!