Malo drugačiji advent: Kupke u bačvi, kuhanje piva, taverne i gutači vatre

Kultura 27. lis 202313:08 0 komentara
Damir Spehar / PIXSELL

Jedinstveni srednjovjekovni advent u Koprivnici ove će se godine održavati svakog vikenda od 9. do 26 prosinca u ograđenom parku ispred koprivničkog Muzeja te u samom muzejskom prostoru.

Ulaz na Srednjovjekovni božićni sajam bit će besplatan. Kako najavljuju iz Turističke zajednice Koprivnice, ove će godine biti internacionalnog karaktera jer će se među 40-ak objekata ugostitelja, starih zanata i obrtnika naći i posebni gosti iz Slovenije i Rumunjske.

Bez lampica

Pripreme za početak jedinstvene manifestacije u regiji već su u tijeku. U gradskoj Turističkoj zajednici kažu kako se svaki grad u Hrvatskoj trudi u tom dijelu godine trgove uljepšati božićnim sajmovima, ali jedino Koprivnica ima posebnu adventsku priču, Danica.

“Onu drevnu i zaboravljenu priču, bez mnoštva svjetlucavih lampica, bez Djeda Mraza, plastike, orašara, ali s orasima, lješnjacima, jabukama, svijećama, fenjerima, bakljama, pećima na drva, srednjovjekovnim obrtnicima i putujućim trgovcima kakve ne možete nigdje susresti”, poručuju iz Turističke zajednice.

“Tu su i srednjovjekovne kupke i taverne sa svjetski originalnim jelima i pićima poput Koprivničkog božićnog piva s koprivom i još mnogo toga”, kažu u Turističkoj zajednici.

Vatre iz bačvi

Posjetitelje i ove godine očekuje brojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa, žonglera, srednjovjekovne kupke, alkemičara i rakijaša. No, sajam će nuditi i domaće proizvode podravskih obrtnika te prigodna jela koja pripremaju kuhari i pekari na sajmu.

Podrum Muzeje grada za tu će prigodu opet biti pretvoren u pravi raskošni vinski podrum u kojem će se moći kušati i kupiti vina najboljih podravskih vinara s buduće “Vinske ceste Podravine”, a srednjovjekovno adventsko pivo kuhat će se uživo, na sajmu.

Srednjovjekovni božićni sajam u Koprivnici posebnu će gastro ponudu i ove godine imati u dvorištu Muzeja grada koji će za tu prigodu biti osvijetljen bakljama i vatrama iz metalnih bačvi koje će grijati posjetitelje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!