Novi Banksyjev mural u Londonu: Skrivene poruke u zelenoj boji

Kultura 19. ožu 202412:47 0 komentara
Adrian DENNIS / AFP

Novi mural britanskog uličnog umjetnika Banksyja privukao je mnoštvo na jednu londonsku ulicu, puno prije nego što je nedostižni umjetnik potvrdio da je to njegovo djelo.

Novo djelo prekriva zid četverokatnice u Finsbury Parku u Londonu i prikazuje malu figuru čovjeka koji drži tlačno crijevo iza velikog stabla trešnje. Na zidu je poprskana zelena boja koja simbolizira lišće kojeg nema.

Bansky je potvrdio da je on autor ovog murala objavivši na Instagramu fotografije lokacije prije i nakon oslikavanja zida.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

Nova gradska atrakcija privukla je mnoštvo u Finsbury Park, a mnogi su komentirali umjetnikovu ekološku poruku u živopisnoj zelenoj boji.

Zanimljivo je da je mural “osvanuo” u nedjelju, na irski nacionalni praznik – Dan svetog Patrika, čiji je zaštitni znak upravo zelena boja, odnosno zelena djetelina s četiri lista.

“Drvo izgleda vrlo tužno bez grana i zelenila”, rekla je Pura Lawler, koja je prolazila na putu do teretane. Dodala je kako osjeća da Benski govori nešto o uništavanju šuma.

Bivši čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn rekao je da mural tjera ljude da zastanu i razmisle.

Banksy nikada nije otkrio svoj identitet, iako se godinama o njemu spekulira u javnosti. No, na sva ta nagađanja i “otkrivanja” ostao je nijem.

Karijeru je započeo slikajući sprejevima po zgradama u Bristolu, a danas je jedan od najpoznatijih svjetskih umjetnika.

Njegovi se radovi na aukcijama prodaju za milijune dolara, a nekoliko murala ukrali su ili skinuli sa zidova vlasnici zgrada u kojima su se nalazili. Najnoviji mural bit će teško ukrasti, jer ima značenje samo s drvetom ispred sebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!