Otvorena izložba o romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu

Kultura 28. srp 202216:08 0 komentara
Photo by Should Wang on Unsplash / ILUSTRACIJA

Izložba ''In memoriam....Osobna svjedočanstva Roma i ne-Roma'', otvorena je u četvrtak u sklopu predstojećeg Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripena, koji se obilježava 2. kolovoza u Romskom memorijalnom centru Uštica.

”Vrlo često se genocid nad Romima naziva ‘zaboravljenim holokaustom’. Da bi priča o stradanju Roma zaživjela u kolektivnoj europskoj povijesti te bila prihvaćena kao ravnopravna ostalim pričama o stradanju, potrebno ju je stalno nanovo iznositi i ponavljati”, istaknuto je na otvorenju izložbe u Romskom edukacijsko-kulturnom centru u zagrebačkoj Hatzovoj ulici.

Autorice izložbe su Sunčica Nagradić Habus i Dunja Jakopović, a na otvorenju izložbe saborski zastupnik Veljko Kajtazi posebno je naglasio važnost Romskog memorijalnog centra Uštica, kao trajnog svjedoka romskim stradanjima u Drugom svjetskom ratu.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoz 1944. kad je 2 897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Taj datum, prihvaćen od Vijeća Europe, obilježava se u brojnim europskim zemljama kao dan na koji se komemoriraju sve romske žrtve Drugog svjetskog rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!