Zagrepčani i drugi opet će hrliti u Varaždin. Pogledajte program tamošnjeg HNK

Kultura 22. kol 202309:14 0 komentara
Marko Ercegović/HNK Varaždin

Nakon uspješne protekle sezone Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, kojemu je na čelu Senka Bulić, nastavlja s premijerama velikih naslova u novoj sezoni na Velikoj sceni i Sceni Rogoz.

Danima otvorenih vrata od 03.09. do 10.09. započinju proslavu obilježavanja 150 godina od otvaranja zgrade kazališta. U tom tjednu igrat će osam njihovih naslova, svaki dan po jedan.

Na početku nove sezone praizvest će novi tekst Kristiana Novaka Slučaj vlastite pogibelji u režiji Ivana Plazibata. Novak je jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca, autor uspješnih i nagrađivanih romana koji su izazvali oduševljenje i kritike i publike. Tema novog teksta je neriješeno ubojstvo koje priču vodi u smjerovima koji otkrivaju društvene i intimne traume.

U koprodukciji s Operom b.b. postavljaju operetu Grofica Marica. Među solistima su Lidija Horvat Dunjko, Ronald Braus, Nenad Tudaković, Irma Dragičević, Blanka Tkalčić.

Sad i nikad više naziv je baletne predstave koju rade u koprodukciji s HNK Ivan pl. Zajc Rijeka, a koreografi su Maša Kolar i Jeroen Verbruggen.

Paolo Magelli režira San Ivanjske noći, jednu od najpoznatijih fantastičnih komedija Williama Shakespeara koja nas provocira pitanjima o mogućnosti promjene u vremenu u kojem se čini da nam je realitet nepopravljiv.

Najavljuju i neobičnu suradnju Damira Martinovića Mrleta s Varaždinskim folklornim ansamblom u projektu u kojem, kažu iz varaždinskog HNK-a, žele ispitati granice izvedbi, suvremeno i tradiciju, načine na koji su povezani nasljeđe i suvremene glazbene i plesne mogućnosti.

Bojan Đorđev režira Režim iscjeljenja, praizvedbu teksta Tanje Šljivar, nagrađivane i međunarodno izvođene dramske spisateljice. U tom se tekstu autorica bavi ljudskom potragom za smislom i potragom za iscjeljenjem tijela u postpandemijskoj, distopijskoj budućnosti.

Tamara Kučinović radi lutkarsko dramski autorski projekt Šapat duše. Autorica se bavi onima koji traže bolji život, koji bježe iz svojih domova. U vrijeme neizvjesnosti, podrhtavanja svijeta možemo učiniti samo jednu stvar, progovoriti o njima, i vratiti im njihova lica, osobnosti i sudbine. Problem izbjeglištva sigurno je ključno pitanje početka ovog stoljeća, u svim svojim vidovima, političkom, društvenom, etičkom nesumnjivo, ali jednako tako i u estetskom smislu.

Drugi dio sezone nastavljaju praizvedbom teksta Kisela krv Ivone Marciuš, maestralno ispisane drame o životu žena kroz generacije. Predstavu će režirati Marina Pejnović.

Slavni komad Tennessee Williamsa Mačka na vrućem limenom krovu režirat će Paolo Tišljarić. Potresni odnosi otvaraju nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti.

U opernom dijelu programa postavit će Aidu s novim dramaturškim izazovima u režiji Marina Blaževića i izvedbi vrhunskih solista.

Zadnja premijera nove sezone je predstava Elektra, u adaptaciji Lade Kaštelan i režiji Livije Pandur. Kroz ispitivanje različitih slojeva Elektrinih postupaka ukazat će se na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji. Lada Kaštelan i Livija Pandur bave se transformacijom razumijevanja lika Elektre i utjecaja koji ona ima ne samo na zaplet drame nego i na novo razumijevanje u našem vremenu.

Podsjetimo, Senka Bulić izabrana je početkom prošle godine za intendanticu varaždinskog HNK-a i otad je to kazalište često odredište mnogih kulture gladnih građana ne samo iz Varaždina već i mnogo šire.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!