“Situaciju kao s A1 ne bi se očekivalo u uređenoj državi”

Kultura 29. ožu 202115:03 > 15:12 0 komentara
N1

Kazališna redateljica, dramaturginja i urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović govorila je za N1 o protestima ispred HNK u Zagrebu i njihovim uzrocima, kao i o Zakonu o elektroničkim medijima koji spada u resor Ministarstva kulture i medija.

“HNK je tvornica od 500 zaposlenih, dvije trećine od njih već gotovo šest mjeseci traže odlazak aktualne uprave”, konstatirala je na početku Krstulović i potom objasnila što ona misli o tome:

Afera bankomat

“Imaju za to puno razloga. Podigli su niz kaznenih prijava i poduzeli slične postupke, međutim  ministrica kulture tvrdi da je tamo sve u redu, iako je nedvojbeno utvrđeno na tematskoj sjednici nadležnog saborskog odbora da je tamo kršen zakon.”

VEZANE VIJESTI

“Da bi se dokazalo da je kršenje zakona valjda identično tome da je tamo sve u redu, odnosno da je normalno kršiti zakon, ministrica je formirala jedno paratijelo, jedno povjerenstvo s vrlo nejasnim ovlastima. Nikada nije obavijestila javnost po kojem kriteriju je to povjerenstvo sastavljeno i koje su njegove ovlasti. Ono što je sasvim sigurno znamo je da je u to povjerenstvo imenovala osoba kojoj se trenutno sudi zbog zlouporabe ovlasti i položaja”, kazala je Nora Krstulović.

Potom je precizirala da misli na “osobu kojoj se sudi u aferu bankomat”:

Berislav Šipuš, kojem Hrvatska sudi, trebao bi presuditi je li u HNK bilo kršenja ovlasti i zloupotrabe položaja od strane aktualne uprave.”

Nora Krstulović ne misli da bi Šipuš mogao zauzeti stav protiv aktualne uprave HNK u Zagrebu:

“Čisto sumnjam. Ministrica kulture daje punu podršku aktualnoj upravi i kao razlog navodi financijske rezultate njihovog poslovanja, ne cijelog poslovanja, jer smo već ustanovili da nije cijelo poslovanje bilo u skladu sa zakonom.”

“Od kafića do nogometnih klubova znamo da je lako imati dobre poslovne rezultate ako ne poslujete po zakonu”, kazala je dalje.

“Strahovito razočaravajuće”

“Meni se čini da ministrica pokušava kupiti vrijeme do zadnjeg zakonskog dana za reizbor uprave HNK. Ministrica već nekoliko dana najavljuje da se svi koji se bune protiv uprave, mogu javiti na natječaj koji će biti raspisan u rujnu. Međutim, 1. rujna je zadnji zakonom dopušteni rok za reizbor uprave u kojem se uopće može raspisati natječaj”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Dalje je govorila o Zakonu o elektroničkim medijima, objašnjavala da je riječ i o nizu problema mimo onih koji muče N1 televiziju.

“Prije nešto više od godinu dana kao gošća vašeg kolege Ilije Jandrića rekla sam da očekujem ogromnu raspravu o Zakonu o elektroničkim medijima. Zato što je i sam zakon ogroman, regulira apsolutno sve, od toga koliko će hrvatske glazbe morati vrtjeti radio postaje koje imaju koncesiju, do toga koliko europskog programa ili hrvatskih audiovizualnih djela mora imati TV postaja, a onda i komentari, vertikalna integracija itd.”, nabrojala je i ustvrdila:

“Strahovito je razočaravajuće u ovoj situaciji je da (saborski) zastupnici iz nijednog kluba nisu pročitali s razumijevanjem prijedlog tog zakona.”

Rekla je da se u javnosti spominju rasprave iz tog zakona samo onoliko i o onim dijelovima koji zanimaju velike igrače:

“Ne bave se meritumom cijelog zakona.”

Rekla je da je problem već od definicije “hrvatskog audiovizualnog djela”, a onda objasnila da o toj definiciji ovici mnogo drugih stvari, primjerice je li šou na hrvatskom jeziku po stranoj licenci takvo jedno djelo ili nije. Jer ako nije, onda taj šou nakladniku ne ulazi u kvotu zakonom propisanog broja hrvatskih audiovizualnih djela u programu.

“O tome apsolutno nitko od političara ne govori, kao što nisu govorili niti o vertikalnoj integraciji”, dotakla se i problema N1.

Rekla je i što smatra da bi se dalje moglo događati oko Zakona o elektroničkim medijima u smislu vertikalne integracije i onoga što se tiče United medie i N1:

“Mislim da ako i dođe do nekakvog minimalnog ustupka u smislu onog što bi vašem nakladniku bilo najzanimljivije, mislim da će postojati jako veliki i ozbiljni osigurači i ne mislim da je to nužno jako loše. Vertikalna integracija može biti ozbiljan problem u zemlji ovako niske razine demokracije u kojoj osobu, koja samo što nije osuđena za korupciju, damo da o korupciji odlučuje na drugom mjestu.”

“Mislim da imamo puno puno većih problema i da do ove situacije s A 1 ne bi došlo da je i regulator i zakonodavac neke druge stvari u paketu oko Zakona o elektroničkim medijima riješio onako kako bi se to očekivalo u uređenoj državi”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!