ZagrebDox: Uz filmski program i bogata popratna događanja

Kultura 17. ožu 202311:25 0 komentara
ZagrebDox

Uz bogati filmski program festival ZagrebDox, kojk će se održati od 26. ožujka do 2. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema, donosi programe ZagrebDox Pro, My focus i ZagrebDoXXL, te brojna popratna događanja.

Edukativni program ZagrebDox Pro, okupit će autore iz Ukrajine, Grčke, Hrvatske, Kanade, Srbije, Švicarske, Turske i Ukrajine, mentorirat će ih John Appel i Hans Robert Eisenhauer, a predavanje će imati Sigal Yehuda, osnivačica inicijative Close Up.

Jedan od projekata bit će odabran za Al Jazeera Documentary Industry Days u Sarajevu u rujnu, a u suradnji s festivalom Doclisboa za industrijski program Nebulae, u listopadu u Lisabonu.

Veton Nurkollari, umjetnički direktor kosovskog DokuFesta, predstavlja program My Focus sa šest filmova koje veže pojam preživljavanja – “Istočna fronta” Vitalija Manskog i Jevhena Titarenka, “Suho tlo u plamenu” Joane Pimente i Adirleyja Queriósa, “Anhell69” Thea Montoye, “U vatri: Rekvijem za Katiju i Mauricea Kraffta” Wernera Herzoga, “Izlazak brata i sestre” Maksima Arbugajeva i Jevgenije Arbugajeve i “Dezerteri” Damira Markovine.

U sklopu platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela – nakon projekcije filma “Merkel” slijedi panel “Žene u politici‟ s domaćim političarkama, a na Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba, nakon filma “Plava iskaznica” govorit će se o položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj.

O mentalnom zdravlju mladih i društvenim mrežama bit će riječi nakon filma “Manifest” Angie Vinchito, nakon filma “Daleko” održat će se panel „Solidarno s izbjeglicama‟, dok će se nakon epizode “Turizam” iz serijala “Dobra ekonomija” govoriti na temu “Poduzetništvom do održivog života‟.

U suradnji s Restartom održat će se masterclass “Tragom arhiva: od zvaničnog do privatnog sjećanja‟ Mile Turajlić, s fokusom na njezin višeslojni rad s arhivima i razne umjetničko-istraživačke strategije koje primjenjuje.

TV novinar Tihomir Ladišić će u predavanju “Konflikt zona“ govoriti na temu profesionalnih, političkih, moralnih i drugih dilema vezanih za svaki ratni sukob, a ratom će se baviti i Alisa Kovalenko na masterclassu “Rubovi rata‟.

Uz HAVC-ovu 15. obljetnicu osnutka program “H-15: Petnaest godina našeg filma” podsjeća na neke od filmova koje je financirao, dobitnike nagrade publike s prethodnih izdanja festivala, dok uz 70 godina Zagreb filma program “Dokumentiranje divljine‟ donosi restaurirane kopije kratkih dokumentarnih filmova o životinjama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!