ZFF nakon ZFF-a: Filmovi Mreže festivala jadranske regije online

Kultura 23. stu 202111:51 0 komentara
Igor Soban/PIXSELL

Program filmova Mreže festivala Jadranske regije, posebno regionalno okupljanje pokrenuto na inicijativu Sarajevo Film Festivala, bit će dostupan online i nakon ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, do 4. prosinca.

Mreža okuplja četiri festivala iz četiriju zemalja – Sarajevo Film Festival (BiH), Festival autorskog filma (Srbija), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) i Zagreb Film Festival (Hrvatska).

Poseban filmski program, koji je dostupan  u online videoteci platforme ondemand.kinomeetingpoint.ba, donosi šest recentnih europskih ostvarenja, prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Sundanceu, te klasik “Dan četrnaesti” Zdravka Velimirovića, jedan od prvih jugoslavenskih filmova prikazanih u glavnoj konkurenciji Cannesa.

Dva filma iz programa laureati su s Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu – “Prirodno svjetlo” mađarskog redatelja Dénesa Nagyja, dobitnik je Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, a “Čuvar brata svoga” turskog redatelja Ferita Karahana, nagrade FIPRESCI.

“Ljudski faktor” Ronnyja Trockera, prikazan na Sundanceu i Berlinalu, opisuje se kao britka studija raspada jedne obitelji, dok su “Lekcije iz njemačkog” prvijenac Pavela G. Vesnakova, jednog od najuspješnijih mladih bugarskih redatelja, poznatog po provokativnim realističnim filmovima.

“Malo tijelo, debitantski film talijanske redateljice Laure Samani, premijerno je prikazan na Tjednu kritike u Cannesu i na nedavno završenom Festivalu u Sevilli osvojio je nagradu publike Extraordinary Stories Award.

Francusko-belgijski film “Neprijatelj” Stephana Strekera, inspirirana stvarnim događajem kada je prije nekoliko godina u hotelskoj sobi poznatog političara pronađeno mrtvo tijelo njegove ljubavnice.

Ovaj poseban program natjecateljskog karaktera već se održao u sklopu triju festivala iz Mreže, a pobjednički naslov proglasit će se 4. prosinca na posljednjem u nizu, Festivalu autorskog filma u Beogradu. Zbrajanjem glasova publike, najboljem filmu pripast će nagrada Adriatic Audience Award.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!