10 stvari koje nikada ne biste trebali čistiti sodom bikarbonom

Lifestyle 01. tra 202421:13 0 komentara
Monfocus / Pixabay

Premda se čini da soda bikarbona može napraviti čuda s čišćenjem u kućanstvu, s druge strane može uzrokovati štetu ako se koristi za čišćenje nekih površina.

Malo je toga što soda bikarbona ne može. To je sjajno višenamjensko sredstvo za čišćenje i možete ga koristiti u kuhanju, kućnoj medicini, po kući, pa čak i za izradu rukotvorina s djecom.

Međutim, postoje neki slučajevi gdje soda bikarbona uzrokuje više štete nego koristi. Premda može pomoći u većini kućanskih poslova, nemojte je koristiti kod čišćenja ovih površina.

Staklo

Radije koristite sredstvo za čišćenje stakala kući. Soda bikarbona je abrazivno sredstvo za čišćenje pa postoji mogućnost da će izgrebati staklo ili ogledalo. Ako tražite potpuno prirodnu tvar za čišćenje, stručnjaci predlažu ocat za staklene površine.

Aluminij

U redu je koristiti sodu bikarbonu za čišćenje aluminijskih lonaca i tava, ali važno je zapamtiti da ih odmah nakon toga isperete. Soda bikarbona može uzrokovati oksidaciju aluminija pa će površina potamnjeti.

Keramička ploča štednjaka

Soda bikarbona odlična je za čišćenje ploča za kuhanje, ali je izbjegavajte ako imate ploču od keramičkog stakla. Može je lako izgrebati i ostaviti bijeli trag koji se teško uklanja.

Mramor

Nikada ne biste trebali koristiti sodu bikarbonu za čišćenje mramornih ili kvarcnih površina. S vremenom će soda bikarbona oštetiti zaštitni sloj i na kraju uzrokovati ogrebotine na mramoru ili kvarcu.

Drveni namještaj

Soda bikarbona može biti pretvrda za neke završne slojeve na drvenom namještaju i njezino korištenje može uništiti namještaj. Stručnjaci umjesto toga predlažu razrijeđenu mješavinu za pranje posuđa.

Antikno srebro

Premda će potapanje srebrnog posuđa u vodu i sodu bikarbonu brzo ukloniti mrlje s njega, mješavina je previše abrazivna i može uzrokovati gubitak patine i brže tamnjenje nakon toga. Ako imate antikno srebro, radije odite profesionalcu na čišćenje.

Sve s dubokim utorima ili pukotinama

Soda bikarbona ostavlja bijeli, prašnjavi talog nakon što se osuši. Stoga je nikada ne biste trebali koristiti za čišćenje površina s dubokim utorima ili pukotinama jer će talog ostati i može se nakupiti.

Koža

Soda bikarbona ima neutralni pH dok je ljudska koža blago kisela. Redovito korištenje sode bikarbone na koži neutralizirat će prirodnu razinu kiseline te je može ostaviti suhom i ispucalom.

Kosa

Slično kao s kožom, redovita upotreba sode bikarbone na kosi uklonit će njezine prirodnu masnoću, a kosa će biti suha i lomljiva.

Drveni podovi

Slično drvenom namještaju, soda bikarbona može istrošiti premaz koji se koristi na drvenim podovima. Najbolje je držati se sredstava za čišćenje pripremljenim posebno za drvene podove, piše Reader’s Digest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!