Za dulji život bolji biljni od životinjskih proteina

Lifestyle 09. kol 201610:29 > 10:41
Pixabay

Nisu svi proteini stvoreni jednaki, pokazuje nedavno istraživanje koje je objavila Harvardska medicinska škola u Bostonu, u državi Massachusetts.

Studija je pokazala da se sa svakim 10-postotnim povećanjem unosa životinjskih proteina, rizik od smrti povećava za 2 posto, uzme li se u obzir način života, tjelesna aktivnost, alkoholna pića, pušenje i debljina. To znači da izvor proteina znatno utječe na zdravlje, prema istraživanju u kojemu su stručnjaci pratili zdravlje 85.013 žena i 46.329 muškaraca tijekom 32, odnosno 26 godina.

Rečeno je da je utjecaj proteina još jači među pretilim osobama ili osobama koje piju više alkohola.  Prema nalazima studije, 36.115 ispitanika umrlo je – 8.851 od kardiovaskularnih bolesti, 13.159 od raka i 14.105 od drugih bolesti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.