Evo što se događa s vašim tijelom nakon što dan provedete prejedajući se

Lifestyle 23. pro 201916:29 > 16:31
Pixabay

Budući da prosječna osoba tijekom božićnog ručka konzumira gotovo 2.000 kalorija, ne bi nas trebalo iznenaditi kako novogodišnja gozba može imati velike posljedice za naše zdravlje, piše The Daily Mail.

Debljanje, otežano disanje, pa čak i problemi sa srcem – dijetetičarka Susie Burell otkriva razloga zašto se ljudi često osjećaju ‘bolesno’ nakon što su cijeli božićni dan proveli prežderavajući se, ali i kako ti spriječiti.

1. Otežano disanje – smjesta nakon konzumacija jela

Odmah nakon što se završili s božićnom gozbom, možete imati problema s disanjem.
Burell objašnjava kako je to posljedica prepunog želuca (koji je zapravo tek nešto veći od šake) koji pritišće dijafragmu i ograničava kapacitet pluća.

“Upravo je to razlog zašto je sjedenje nakon obilnog obroka najgora stvar koju možete napraviti”, kaže ona i predlaže da poslije obilnog obroka odete u šetnju koja će pomoći probavi.

2. Osjećate se loše i umorno – 30 minuta nakon jela

Velik broj ljudi se osjeća loše ili čak bolesno nakon što se najedu. Burell kaže kako je to često rezultat kombinacije prebrzog jedenja i toga što se vaš probavni sustav prebrzo izlaže “previše masnoće”, puno više nego na što je naviknut.

Zbog puno kalorija, masnoća i ugljikohidrata iz božićnog jela vjerojatno će porasti i razina inzulina u vašem tijelu, zbog čega se također možete osjećati loše i pospano.

Ona predlaže da jedete polako i da obilni ručak ne pojedete odjednom, već da jedete manje obroke tijekom cijelog dana, piše The Daily Mail.

3. Plinovi, neugodan osjećaj u želucu i osjećaj napuhnutosti – dva sata nakon jela

Burell kaže kako se dva sata nakon jela možete početi osjećati napuhnuto. Također navodi kako nije neuobičajeno da ćete nakon ovakvog obilnog obroka i nabaciti koju kilu, što može biti privremeno.

Kako “poništiti” učinke božićne prehrane?

Burell kaže kako je najbolja stvar koju možete učiniti kratka tjelovježba ujutro.

Također, možete tijekom dana biti ‘lagano aktivni’ i poslije ručka otići u kratku šetnju. Tjelovježba i kretanje pomoći će u probavljanju teške hrane. I za kraj, dobra ideja je napraviti veću pauzu između obilnijih jela – i sjetite se kako vam ta treća kriška torte ipak nije toliko potrebna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.