Jaja kao prehrambena namirnica imaju mnogo korisnih nutritivnih svojstava, a osim toga mnogima su i omiljeno jelo. No većina ljudi koristi samo ono što se nalazi unutar ljuske, a to je pogrešno jer se i sama ljuska može iskoristiti na puno načina.
1. Ublažava kožne iritacije
Ubacite ljusku jajeta u jabučni ocat i ostavite da se nekoliko dana namače. Takvu otopinu možete koristiti za ublažavanje manjih kožnih iritacija.
2. Jako sredstvo za čišćenje
Ljuske jajeta vrlo su dobre za uklanjanje mrlja, a osim toga nisu toksične kao većina kupovnih sredstava za čišćenje. Najbolje rezultate daju u čišćenju tvrdih mrlja na tavama i u loncima zbog svog abrazivnog djelovanja.
3. Odbijaju štetočine
Smrvite nekoliko ljuski jajeta i razbacajte ih oko povrća koje raste u vašem vrtu. To će otjerati puževe, crve i druge štetočine jer im smetaju oštri rubovi smrvljene ljuske jajeta. Osim toga ne odgovara im ni mirist jajeta.
4. Popravljaju okus kave
Smrvljene ljuske dodajte u šalicu kave prije nego ju zakuhate. Kava će na taj način izgubiti na gorčini, a kada popijete šalicu svog omiljenog napitka talog korisitite kao gnojivo za biljke.
5. Izbjeljivač rublja
Zamotajte nekoliko ljuski jajeta u propusnu vrećicu i ubacite u perilicu rublja. To će ukloniti tamne mrlje s bijele odjeće.