Algoritmi pokazuju: Ovo su najbolje godine za brak

Lifestyle 26. ruj 202319:53 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Izvanbračni partneri, bez obzira na godine, često se suoče s pitanjem o braku, vrlo specifičnim za ove prostore. Za one koje muči kad bi bilo najbolje ozakoniti vezu, stručnjaci imaju odgovor.

Idealno je najrpije završiti obrazovanje, naći stabilan posao i riješiti stambeno pitanje. Mladi Hrvati, a i oni ne tako mladi, svjesni su koliko je teško ispuniti svaku od ove tri stavke. Ali, postoje i takvi te im se preporuča stupiti u brak jer razloga za čekanje nema.

Također, novinar Brian Christian i kognitivni znanstvenik Tom Griffiths kroz svoju su knjigu “Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions” (hrv. Algoritmi za život: Računalna znanost ljudskih odluka) došli i do spoznaje s koliko se godina najbolje vjenčati. Odgovor je – 26. Kako su došli do te brojke?

Prema knjizi, većina donosi najbolje odluke nakon pregledavanja “37 posto opcija”. Koriste se primjerom provjere kandidata za posao i tvrde da bi nakon pregledavanja 37 posto onih koji su se prijavili, imalo smisla izabrati kandidata koji je kvalificiran bez daljnjeg traženja.

Autori studije kažu da u ovom trenutku recenzenti kandidata imaju dovoljno informacija da naprave dobar izbor, ali ne i previše da bi bili opterećeni neodlučnošću. Dvojac ide i dalje, pa kažu da ovo pravilo funkcionira i pri odabiru partnera. Raspon u kojem se obično traži ljubav je između 18-40, a 37 posto je 26. Nakon toga, kvaliteta opcija počinje padati.

Naravno, sve ovo su “hladne” brojke i ne moraju imati vezu sa stvarnosti, ali da imaju smisla, imaju. Posebno ako znamo da se ljudski mozak razvija do 25. godine pa su sve odluke nakon toga zrelije, mudrije, a može se reći i – pametnije.

Samo, ništa od ovoga ne može garantirati i uspješan brak…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.