Alkotest: Kako uređaj, zapravo, funkcionira i može li ga se uopće prevariti?

Lifestyle 13. velj 202315:38
Pixabay/Ilustracija

Prema Zakonu o prometu, ali i zdravom razumu, ne smije se sjedati pod utjecajem alkohola za volan. Glavni razlog za to je smanjenje koncentracije, pažnje i sposobnosti koji se događaju samo nakon jedne čaše alkohola. Iz godine u godinu raste broj poginulih na cestama, a velik dio prometnih nesreća skrivili su upravo pijani vozači. Unatoč tome, mnogi ipak piju alkohol prije nego voze i mnogi žele prevariti alkotest samo kako ne bi dobili kaznu.

Ovim tekstom ni na koji način ne podržavamo pijane vozače, baš suprotno, smatramo da je takva vožnja opasna i sebična. Međutim, nadamo se da će ovaj tekst o tome kako zapravo funkcionira alkotest pomoći smanjiti broj pijanih vozača na cestama.

Mnogi vozači su se barem jednom susreli s alkotestom na cestama. Policija uzastopno provodi akcije s ciljem pojačanog nadzora prometa kako bi se utvrdili i smanjili najčešći prekršaji. Svakog vikenda podaci pokazuju kako velik broj vozača i dalje vozi pod utjecajem alkohola. Koliko alkohola se nalazi u njihovom organizmu pokazuje alkotest.

Vozači se nerijetko pitaju kako funkcionira alkotest, a oni koji se teško rješavaju čašice barem su se jednom zapitali može li se alkotest prevariti. U nastavku donosimo odgovore.

Što je alkotest i kako funkcionira?

Alkotest, kako mu i samo ime govori, je testiranje razine alkohola u dahu. Ovime se provjerava koncentracija alkohola u promilima i to se čini uz pomoć posebne naprave koju nazivamo alkotest.

Alkotest može biti klasičan, digitalan ili elektronički. Uz to se razina alkohola u krvi može provjeriti i medicinskim testovima u laboratoriju.

Kako radi alkotest?

Provjera razine alkohola u krvi kreće tako da vozač puše u plastični nastavak koji se mijenja kod svakog vozača. Kod ovog alkotesta, ako postoji prisutnost alkohola, etanol u dahu će izazvati oksidacijsku reakciju i učiniti promjenu kod iona kroma. To rezultira promjenom boje kristala u alkotestu iz narančaste u zelenu. Rezultat je vidljiv nakon nekoliko minuta.

Dakle, alkotest radi na temelju redukcije kalijeva dikromata u prisutnosti alkohola u trovalentni kromov spoj koji se tada pojavljuje kao zeleni sloj. Današnji alkotestovi koriste razne senzore koji vrlo specifično mjere količinu alkohola u zadahu te su neosjetljivi na druge elemente. Također su mnogo precizniji no što su bili prije.

U Hrvatskoj je poznatiji kao alkotest bio naziv Dräger zbog tvrtke koja radi alkotestove koji se koriste na našem području. Ovakvi uređaji mjere isključivo količinu alkoholnih para u dahu ispitanika, a ne razinu alkohola u krvi.

Stoga, alkotest se na neki način može i “prevariti”.

Može li se alkotest prevariti?

Na rezultate alkotesta, osim količine konzumiranog alkohola, utječe i vrijeme od kada ste konzumirali alkohol do vremena puhanja te jeste li u međuvremenu nešto pojeli ili niste. S obzirom na to da alkotest mjeri količinu alkoholnih para u dahu, a ne razinu alkohola u krvi, moguće je da rezultati ne budu realni. Na to utječe mnogo faktora, dok neki, koji su vječiti mitovi, zapravo nemaju nikakav utjecaj na rezultate.

Za početak, na to koliko alkohol ostaje u tijelu veze imaju: vaša tjelesna težina, količina hrane, jeste li pili lijekove, koliko je vremena prošlo od pića te imate li bolest jetre. Tako je lako moguće da jedna čaša alkohola kod mršave osobe koja nije jela par sati ostane mnogo duže nego kod osobe koja ima više kilograma. Pojačano ćete osjetiti alkoholni utjecaj i ako pijete na prazan želudac, kao i ako pijete lijekove koji imaju reakciju ako se uzimaju u kombinaciji s alkoholom.

Iako svatko od nas drugačije reagira na alkohol, alkotest pokazuje jedno – jeste li pili ili ne. Ako od prošlog pića do idućeg prođe više vremena, veća je šansa da će alkotest pokazati manju količinu promila alkohola u krvi.

Dok neki znanstvenici tvrde da se žvakaćim gumama, hranom ili drugim pićima ne može prevariti alkotest, brojni su eksperimenti ipak pokazali kako razlike ima. Promjenom sadržaja para u ustima utječe se na promjenu promila koje bi alkotest mogao pokazati. Neka su istraživanja pokazala da čak i pušenje cigareta ima utjecaj na smanjenje promila, no ništa od navedenog nije znanstveno dokazano.

Ovi podaci također govore da osoba koja je možda mnogo više popila, zapalila cigaretu i pojela nešto pa odradila alkotest tek nakon pola sata može imati manje promila od osobe koja je popila jednu čašu alkoholnog pića i u roku 15 minuta odradila alkotest.

Međutim, ako ste popili dovoljno alkohola da alkotest pokaže više od 0,0 male su šanse da će alkotest pokazati nulu. Ni u jednom slučaju nakon konzumiranja alkohola neće pomoći hrana, druga pića ili kaugume. Alkotest će pokazati da postoje alkoholne pare u vašem dahu. Odnosno, alkotest se ne može prevariti.

Nerijetko se moglo čuti kako će se nakon salate s vinskim octom ili bombonijere s alkoholom također pokazati pozitivan rezultat alkotesta. Ova informacija je djelomično točna ukoliko se alkotest provodi netom nakon što progutate. Ako prođe par minuta, alkohol se u dahu više ne osjeća. Odnosno, iznimno su male šanse, praktički nikakve, da budete kažnjeni ako ste jeli salatu.

Najčešći mitovi o alkotestu – i alkoholu

Vozači koji svjesno u opasnost dovode tuđe živote žele vjerovati u brojne mitove o alkotestu i alkoholu koji najčešće nemaju nikakve veze s istinom. U nastavku donosimo prave istine o alkoholu:

– alkohol trajno uništava stanice i oštećuje sve organe u tijelu

– ne možete piti i imati jednaku kontrolu nad svojim tijelom kao kada ste trijezni – ne možete se brzo otrijezniti ako popijete puno kave

– žvakanje kaugume ili bombona neće promijeniti rezultate alkotesta

– umivanje hladnom vodom ili hladan tuš neće otrijezniti osobu, samo će je šokirati

– vježbanjem (ni plesanjem) se ne smanjuje količina alkohola u krvi

– možete se napiti i od slatkih koktela koji sadrže alkohol

– nećete se osjetno jače napiti ako pijete alkohol na prazan želudac

– samo jednoj čaši alkohola treba više od tri sata da djelomično izađe iz organizma, što znači da će test krvi i nakon nekoliko sati pokazati alkohol u organizmu

– da ste konzumirali alkohol može se otkriti u korijenu kose i to čak 90 dana nakon konzumacije pića

– alkotest urina će pokazati prisutnost alkohola i 80 sati nakon konzumiranja pića

– alkohol vam ne daje dodatnu energiju, baš suprotno, troši je

– samo jedna čaša alkohola iznimno utječe na vozačke, motoričke i govorničke sposobnosti

– miješanje različitih vrsta alkohola neće izazvati pojačan osjećaj pijanosti, razina alkohola je razina alkohola neovisno o tome o kojem se piću radi

– alkohol je vrlo opasan te može izazvati jednako velike probleme kao i ovisnosti o drogama

– u svim godinama života možete postati ovisni o alkoholu

Alkohol nije šala i ne bi se trebao uzimati olako. Unatoč brojnim apelima, zakonima i zabranama, na cestama su i dalje brojni nesavjesni vozači koji stavljaju u opasnost vlastite i tuđe živote. Nemojte biti jedan od njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.