Buhe ili krpelji: Kako prepoznati da se kriju u vašem dvorištu i eliminirati ih

Lifestyle 20. stu 202311:06 0 komentara
Oleksiy Boyko / Alamy / Alamy / Profimedia

Buhe i krpelji su slični po tome što su oboje paraziti, ali su buhe uglavnom manje od krpelja.

Možda se upravo sada odvija bitka buha i krpelja na vašem travnjaku. Ako je u vašem vrtu, cvjetnjaku ili travnjaku prisutan bilo koji od ovih insekata, možda ćete biti pomalo zabrinuti koje korake poduzeti da ih se riješite. Vaš prvi cilj je identificirati s kojim od njih imate posla, tako da možete prilagoditi svoju opciju liječenja u skladu s tim.

Iako su buhe i krpelji slični po tome što su oboje paraziti, buhe su obično manje od krpelja. Krpelji imaju vidljiv oblik suze, dok su buhe sićušne, često ne veće od crne ili smeđe mrlje. Ovi uobičajeni štetnici imaju i drugih sličnosti i razlika, uključujući način na koji komuniciraju s ljudima, grizu li ili ne, i stanište koje preferiraju (i naposljetku napadaju). Međutim, ključno pitanje koje mnogi ljudi imaju jest kako ih se riješiti.

Koraci za sprječavanje i uklanjanje buha i krpelja iz vašeg dvorišta su malo drugačiji, ali to je neophodno u oba slučaja. Iako su mnogi ugrizi krpelja bezopasni, neki krpelji mogu prenijeti bolesti: prema CDC-u, jelenski krpelji su poznati prijenosnici lajmske bolesti, zdravstvenog stanja koje može uzrokovati oštećenje jetre i bubrega, a ugriz drvenog krpelja može uzrokovati infekciju Rocky Mountain. Ugrizi buha, putem bakterija i klica na njihovoj slini, također mogu uzrokovati bolesti kod ljudi, uključujući kugu, endemski mišji tifus i bolest mačjih ogrebotina, prema klinici Cleveland.

Kako ubiti buhe

Buhe su obično vrlo sićušne crne točkice koje je teško vidjeti i primijetiti sve dok ih nema puno na jednom području. Tipično, ove štetočine bez krila imaju šest nogu i oštre pandže koje im omogućuju da zakopaju i drže svog domaćina. Obično su pljosnatije, ali mogu izgledati zaobljenije dok se hrane. Buhe imaju vrlo snažne stražnje noge, koje im omogućuju da skoče do jednu stopu u jendom skoku, što znači da se mogu vrlo lako kretati kroz vaš travnjak i prema vašem domu.

Buhe zapravo ne traže ljude kao domaćine, već umjesto toga traže psa, mačku ili drugu vrstu životinje koju će koristiti kao domaćina. Mogu neko vrijeme vrebati u vašem dvorištu i čekati da im domaćin priđe. Kako bi preživjele, buhe biraju travnata područja s gustim površinama ispod drveta ili grma, gdje postoji određena razina zaštite u sjeni. Teško je spriječiti buhe da uđu u vaše dvorište ako imate puno lokalnih divljih životinja koje bi mogle igrati ulogu domaćina.

Možete upotrijebiti predtretman protiv buha na vašem travnjaku kako biste smanjili njihovu prisutnost i tretmane na bazi kemikalija kako biste ih se riješili. Uklanjanje slame s vašeg travnjaka također je dobra ideja da smanjite njihov pristup skrovištima, prenosi House Digest.

Kako ubiti krpelje

Krpelji se lako mogu zamijeniti s buhama, ali nekoliko ključnih stvari čini ih kompliciranijim za uklanjanje. Krpelji su kukci bez krila koji se razlikuju po crnoj/crvenkastoj/smeđoj boji. Mlade nimfe su veličine zrna soli, dok su odrasle jedinke ovalnijeg oblika i velike poput sjemenke lubenice. Napune se nakon nedavnog hranjenja i rado grizu i ljude i životinje.

Budući da krpelji žive u šumovitim područjima ili područjima s visokim korovom i grmljem, obično se nađu na osobi ili kućnom ljubimcu nakon šetnje šumovitim područjem ili parkom. Također ćete ih obično pronaći u blizini ptičjih gnijezda ili u područjima gdje žive glodavci. Međutim, mogu živjeti u vašem dvorištu, vrebajući u grmlju dok domaćin ne prođe. Krpelji ne mogu skočiti, što znači da im je potreban izravan pristup domaćinu.

Svoje dvorište možete prethodno tretirati kako biste spriječili krpelje u njemu koristeći proizvod na bazi insekticida posebno namijenjen za krpelje. Uklonite sva područja na kojima bi mogli vrebati, poput grmlja koje je blizu tla i hrpe drva ili lišća. Bilo bi dobro razmisliti o barijeri koja će veće životinje, poput jelena, zadržati izvan vašeg dvorišta. Ako pronađete krpelja na sebi ili vašem ljubimcu, trebali biste tretirati područje pesticidima koji sadrže permetrin, prema CDC-u, a zbog opasnosti koje predstavljaju, razmislite o stručnom pregledu i liječenju od štetnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.