Čudesna biljka koja liječi cijeli organizam: Od kože i kose do visokog tlaka

Lifestyle 18. kol 202214:51 > 14:57 1 komentar
Alongkorn Tengsamut/Pixabay/Ilustracija

Hren ima antifungalna, antivirusna, antidepresivna i protuupalna svojstva.

Latinskog naziva Moringa oleifera hren je biljka koju često nazivaju čudesnim stablom, iako vam u svom izvornom nazivu možda neće predstavljati ništa posebno, informacija da se radi o dobro poznatom hrenu ipak je puno zanimljivija.

Hren se koristi stoljećima zbog svojih ljekovitih svojstava i dobrobiti za zdravlje. Također ima antifungalna, antivirusna, antidepresivna i protuupalna svojstva – izvještava Medical News.

Hren je višegodišnja biljka i uzgaja se zbog zadebljalog podanka (rizoma), a jednogodišnji izboji podanka koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz podanka se razvije adventivno korijenje, koje može doseći do 1 m dubine, ali glavnina se adsoprpcijskog korijenja nalazi u gornjih 30 cm tla. Iz vršnih pupova podanka razvije se rozeta lišća. Na cvjetnoj stapci nalaze se mali perasti listovi kratkih peteljki. Cvjetovi su bijele boje i skupljeni u grozdastim cvatima. Plod je sitna komuška, a ako se sjeme i razvije, ono je obično sterilno.

Rezan ili riban, hren ima ljut miris i okus.

Hren sadrži mnoge zdrave spojeve kao što su: vitamin A, vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B-6, folat i askorbinska kiselina (vitamin C), kalcij, kalij, željezo, magnezij, fosfor, cinkov.

Također ima izrazito malo masti i ne sadrži štetni kolesterol.

Koje su prednosti hrena?

Vjeruje se da hren ima mnoge dobrobiti, a njegova upotreba seže od zdravlja i ljepote do pomoći u prevenciji i liječenju bolesti.

Prednosti hrena uključuju:

1. Štiti i hrani kožu i kosu

Ulje sjemenki hrena blagotvorno štiti kosu od slobodnih radikala i održava je čistom i zdravom. Hren također sadrži proteine, što znači da je koristan u zaštiti stanica kože od oštećenja. Također sadrži elemente za hidrataciju i detoksikaciju, koji također jačaju kožu i kosu. Može biti uspješan u liječenju kožnih infekcija i rana.

2. Liječenje edema

Edem je bolno stanje u kojem se tekućina nakuplja u određenim tkivima u tijelu. Protuupalna svojstva hrena mogu biti učinkovita u sprječavanju razvoja edema.

3. Zaštita jetre

Čini se da hren štiti jetru od oštećenja uzrokovanih lijekovima protiv tuberkuloze i može ubrzati proces oporavka.

4. Prevencija i liječenje raka

Ekstrakti hrena sadrže svojstva koja mogu spriječiti razvoj raka. Također sadrži niazimicin, spoj koji suzbija razvoj stanica raka.

5. Liječenje želučanih tegoba

Ekstrakti hrena mogu pomoći u liječenju nekih želučanih poremećaja, poput zatvora, gastritisa i ulceroznog kolitisa. Antibiotska i antibakterijska svojstva hrena mogu pomoći u inhibiciji rasta raznih patogena, a visok sadržaj vitamina B pomaže probavi.

6. Borba protiv bakterijskih bolesti

Zbog svojih antibakterijskih, antifungalnih i antimikrobnih svojstava, ekstrakti hrena mogu se boriti protiv infekcija uzrokovanih Salmonellom, Rhizopus i E. coli.

7. Čini kosti zdravijima

Hren također sadrži kalcij i fosfor koji pomažu u održavanju zdravih i jakih kostiju. Uz protuupalna svojstva, ekstrakt hrena može pomoći u liječenju stanja poput artritisa, a može i zacijeliti oštećene kosti.

8. Liječenje poremećaja raspoloženja

Smatra se da hren pomaže u liječenju depresije, tjeskobe i umora.

9. Zaštita kardiovaskularnog sustava

Snažni antioksidansi pronađeni u ekstraktu hrena mogu pomoći u sprječavanju oštećenja srca, a pokazalo se i da održavaju zdravo srce.

10. Pomaže ranama da zacijele

Dokazano je da ekstrakt hrena pomaže zacijeljivanju rana, kao i smanjivanju pojava ožiljaka.

11. Liječenje dijabetesa

Hren pomaže smanjiti količinu glukoze u krvi, kao i šećera i proteina u mokraći. To je poboljšalo razinu hemoglobina i ukupni sadržaj proteina kod testiranih.

12. Liječenje astme

Hren može pomoći u smanjenju ozbiljnosti nekih napadaja astme i zaštititi od suženja bronha. Također se pokazalo da pomaže u boljoj funkciji pluća i disanju u cjelini.

13. Zaštita od bubrežnih poremećaja

Manje je vjerojatno da će ljudi razviti kamenac u bubrezima, mjehuru ili maternici ako konzumiraju ekstrakt hrena. On sadrži visoke razine antioksidansa koji bi mogli pomoći u razinama toksičnosti u bubrezima.

14. Smanjenje visokog krvnog tlaka

Hren sadrži izotiocijanat i niaziminin, spojeve koji pomažu spriječiti zadebljanje arterija, što može uzrokovati porast krvnog tlaka.

15. Poboljšanje zdravlja očiju

Hren ima svojstva koja poboljšavaju vid zahvaljujući visokim razinama antioksidansa. Može zaustaviti dilataciju retinalnih žila, spriječiti zadebljanje kapilarnih membrana i inhibirati disfunkciju retine.

16. Liječenje anemije i bolesti srpastih stanica

Hren može pomoći tijelu osobe da apsorbira više željeza, čime se povećava broj crvenih krvnih stanica. Smatra se da je biljni ekstrakt vrlo koristan u liječenju i prevenciji anemije i bolesti srpastih stanica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.