Deset najprljavijih stvari u vašoj kući, mogli bi se iznenaditi

Lifestyle 28. stu 202307:48 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Doktor Jordan Haworth otkrio je deset predmeta koje imamo u svojim domovima i koji imaju najviše bakterija.

Razboljeti se samo jednom dovoljno je da imate cjeloživotne zdravstvene probleme crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva. Vaš je dom zapravo ispunjen tisućama klica, kao što su istraživači pokazali u studiji iz 2015. godine, identificirajući više od 9.000 različitih vrsta mikroba, bakterija i gljivica nakon ispitivanja više od 1.200 kućanstava, piše Novi list.

Ovo je top 10 stvari koji pune naše domove klicama:

1. Cipele: prvi savjet je da uvijek skinete cipele prije ulaska u svoj dom, budući da je u 45% testiranih cipela otkrivena bakterija Clostridioides, koja može izazvati gastrointestinalne simptome i uzrokovati kolitis.

2. Mikrovalna pećnica: stručnjak je pozvao ljude da odmah očiste prolivenu hranu ili riskiraju kontaminaciju druge hrane bakterijama kao što su E. coli ili salmonela, od kojih obje mogu razboljeti crijeva i potencijalno uzrokovati ozbiljne bolesti.

3. Kuhinjske krpe: Haworth je označio kuhinjske krpe kao “jednu od najzagađenijih stvari u vašem domu”, uglavnom zato što ljudi koriste istu krpu za više površina.

4. Aparati za kavu: aparati za kavu mogu biti leglo bakterija i plijesni. Aparat trebate isprati octom i uvijek promijeniti vodu prije upotrebe.

5. Daska za rezanje: svaki dom treba najmanje dvije daske za rezanje, jednu za meso i jednu za sve ostalo, kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija.

6. Hladnjaci: uklonite led koji se stvara u njima i barem jednom mjesečno temeljito očistite hladnjake. Pravilno skladištenje hrane također je važno.

7. Ručnici: ne preporučuje se korištenje istog ručnika za više kupanja; važno je imati odvojene ručnike za tuširanje i ruke.

8. Prekidači i kvake: razmislite o pranju ruku sljedeći put kada pritisnete prekidač ili okrenete kvaku – oboje je prekriveno bakterijama. Prekidači su obično prilično vrući zahvaljujući električnoj struji koju aktiviraju i, kao takvi, savršeno tlo za razmnožavanje klica. Prema Lancaster General Healthu, može biti približno 217 bakterija po kvadratnom inču. Isto vrijedi i za ručke na vratima, koje nisu dovoljno dezinficirane unatoč tome što ih dodiruje toliko ruku.

9. Daljinski upravljači za TV: prema istraživanju, daljinski upravljač za televizor može sadržavati do 20 puta više bakterija od WC školjke.

10. Kućni ljubimci: teško je odoljeti maženju s krznenim prijateljem, ali odmah nakon toga operite ruke jer su one spremnik za klice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!