Deset razloga zašto biste svaki dan trebali jesti mrkvu

Lifestyle 04. pro 202310:48 0 komentara
Pexels

Kako je prerađena i ultra-prerađena hrana došla na tržište, jednostavno povrće poput mrkve izgubilo je svoju draž, a ljudi su izgubili dobrobiti povezane s njim.

Dok su mrkve ranije bile hvaljene zbog svog okusa, boje i dobrobiti, krajnje je vrijeme da ih vratimo u želudac i na tanjure kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti njihovo obilje hranjivih i zdravstvenih dobrobiti.

Ovdje navodimo 10 razloga zašto biste trebali jesti mrkvu, čak i ako imate dobar vid.

1) Poboljšava vid

Živahna crvena ili narančasta boja prisutna u mrkvi očit je znak njihovog bogatstva beta-karotenom, antioksidansom koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida i sprječavanju noćnog sljepila što vam pomaže da bez prokletstva da morate staviti naočale da biste vidjeli na 15 centimetara udaljenosti.

2) Poboljšava zdravlje kože

Mrkva je prepuna antioksidansa poput karotenoida i vitamina C, koji pomažu vašem tijelu i koži da zadrže podalje bilo kakvu vanjsku prljavštinu i bore se protiv oštećenja slobodnih radikala, što zauzvrat potiče zdravu kožu. Količina vitamina C prisutna u mrkvi također pomaže u proizvodnji kolagena, održavajući vašu kožu mladolikom i elastičnom.

3) Potiče imunitet

Kao dobar izvor vitamina B6 i C, mrkva se brine da vaš imunološki sustav radi glatko. Oba vitamina pridonose snažnom imunološkom sustavu i pomažu u zaštiti od bilo kakve infekcije, gripe ili bolesti koja vam se nađe na putu. Osim toga, vitamin B6 podržava proizvodnju antitijela koja vam pomažu u brzom oporavku nakon infekcije.

4) Bolja probava

Mrkva je bogata vlaknima koja su važan izvor za održavanje zdravog probavnog sustava. Podržava zdrava crijeva i redovito pražnjenje crijeva što vam pomaže da ostanete puni energije i aktivni tijekom dana. Osim toga, vlakna sprječavaju zatvor i nadutost kako se ne biste suočili s lošim danom, prenosi timesofindia.com.

5) Gubitak težine

Mrkva je izvrstan izbor za mršavljenje ili održavanje težine zbog niske kalorijske vrijednosti i malog udjela masti. Osim toga, ima visok sadržaj vode i vlakana što vam pomaže da se osjećate sitima. Njihova zasitna priroda pomaže obuzdati glad, smanjujući želju za nepotrebnim grickanjem. Sa svojim profilom bogatim hranjivim tvarima, mrkva pomaže u mršavljenju smanjujući prekomjerno jedenje između obroka.

6) Spušta razine kolesterola

Mrkva sadrži topiva vlakna, koja pomažu vezati kolesterol u probavnom traktu i spriječiti njegovu apsorpciju u krvotok. To može doprinijeti smanjenju razine lošeg kolesterola i poboljšanju zdravlja srca. Šalica narezane mrkve ili dodavanje mrkve u miješano povrće ili čak u salate može pomoći u smanjenju razine kolesterola, a istovremeno vas održati sitima.

7) Smanjen rizik od karcinoma

Prema studiji pod naslovom ‘Unos mrkve i rizik od raka debelog crijeva: prospektivna kohortna studija od 57 053 Danaca’ spominje da je “Nekoliko meta-analiza o konzumaciji mrkve pokazalo da mrkva igra središnju ulogu kao zaštita povrća od razvoja različitih vrsta od karcinoma. Preventivna uloga mrkve u prevenciji raka je vjerojatna jer je ona glavni prehrambeni izvor bioaktivnih poliacetilenskih oksilipina falkarinola (FaOH) i falkarindiola (FaDOH), koji su pokazali antiproliferativno i protuupalno djelovanje u brojnim in vitro studijama.”

8) Poboljšava zdravlje mozga

Vitamini kao što su K1, folat i kalij igraju važnu ulogu u podržavanju kognitivnih funkcija, zadržavanju pamćenja i olakšavanju učenja.

9) Bolji zadah

Mrkva je prirodno hrskava i vlaknasta, što pomaže u stimulaciji proizvodnje sline. Slina pomaže u ispiranju čestica hrane i bakterija iz usta, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni. Osim toga, prema Portman Dental Careu, “mrkva je hvaljena kao povrće za borbu protiv karijesa, jer žvakanje hrskavih, sirovih mrkvi djeluje kao prirodna četkica za zube. Žvakanje masira vaše desni, a ovo svijetlo povrće ima visok sadržaj keratina koji napada plak, kao i vitamina A, koji je ključan za jačanje osjetljive zubne cakline”.

10) Hidratacija

Iako ima čvrstu teksturu, mrkva ima impresivnu količinu vode, odnosno 90 posto mrkve se sastoji od vode. Ovo je posebno korisno kada su temperature visoke ili nakon što vas je tjelovježba ili dizanje teških tereta iscrpilo. Stoga uključivanje mrkve u vašu prehranu može biti jednostavan i učinkovit način da osigurate optimalnu hidrataciju, zajedno s uobičajenom vodom za piće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!