Doručak koji smatramo jednim od najzdravijih, stručnjaci smatraju lošim, a evo i zašto

monticello / imageBROKER / Profimedia

Istraživanja liječnika s Harvarda pokazuju da zobena kaša nije najbolji izbor za doručak. Ona može imati manje proteina u usporedbi s drugim osnovnim namirnicama, a isto tako može biti teška za probavni sustav djece.

Doručak, prvi obrok dana, igra ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih. Smatra se da je doručak najvažniji obrok jer osigurava organizmu potrebnu energiju za početak dana. Osim toga, pravilan izbor namirnica za doručak može imati dugoročne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. Različite studije su istaknule važnost doručka u kontroli razine šećera u krvi, hormonskoj ravnoteži i učinkovitom radu metabolizma.

Sve više znanstvenika i doktora ukazuje na kontraefekte jednog od najpopularnijih obroka za doručak – zobene kaše.

Među raznim opcijama za doručak zobene kaše izdvajaju se kao izuzetno nutritivan izbor – obiluju vlaknima, biljnim proteinima i niskim sadržajem masti. Posebno one od cijelog zrna, minimalno su obrađene i ne sadrže pšenicu, čime se smanjuje rizik od dijetetskih reakcija. Međutim, važno je shvatiti i potencijalne štetne posljedice ovog obroka, posebno kada je riječ o prehrani najmlađih.

U intervjuu za indianekpress.com, dr. Priyanka Jaiswal, suosnivačica i glavna dijetetičarka u Diet2Nourish, izražava zabrinutost zbog negativnih posljedica zobenih pahuljica u prehrani djece, nazivajući to “marketinškim trikom”.

Upozorava da zobena kaša može imati manje proteina u usporedbi s drugim osnovnim namirnicama, a isto tako može biti teška za probavni sustav kod djece, što može utjecati na pravilan rast i povećan osjećaj gladi.

Glikemijski indeks kao osnova

U kontekstu doručka, posebnu pažnju treba posvetiti glikemijskom indeksu (GI) namirnica.

Dr. David Ludwig, profesor na Harvardu, ističe važnost odabira namirnica s niskim GI kako bi se kontrolirao nivo šećera u krvi, hormoni i metabolizam. Studije su pokazale da doručak s visokim GI-jem može izazvati hormonalne i metaboličke promjene koje dovode do prejedanja. Ovo je dokazala studija na 12 tinejdžera s prekomjernom težinom, u kojoj su dječaci koji su jeli zobenu kašu, bili puno brže gladni u odnosu na one koji su imali omlet za doručak, piše Zadovoljna.rs.

Zob, posebno u obliku instant zobenih kaša, može imati visok GI što može dovesti do naglog skoka šećera u krvi, praćenog padom, što dovodi do gladi i unosa više kalorija. Preporučuje se odabir neprerađenih namirnica s niskim GI-jem poput integralnih žitarica, povrća, voća i proteina, kako bi se podržao stabilan nivo energije i optimalan rad organizma.

S ovim se slaže i doktor Jack Wolfson, kardiolog i osnivač Natural Heart Doctor organizacije. Prema njegovim riječima zobena kaša sadrži antinutrijente i nudi malu nutritivnu vrijednost u usporedbi s jajima.

“Ne možete uzgajati piletinu na zobenim pahuljicama. Ne možete odgajati zdravog čovjeka na zobenim pahuljicama. Bolje je pojesti jaja nego zobenu kašu”, rekao je u TikTok videu.

Na kraju, doktor Jan Dipasupil također ističe nutritivnu vrijednost zobene kaše, ali i razliku u glikemijskom indeksu na osnovu vrste zobene kaše. On zaključuje da su sitne zobene pahuljice najzdraviji oblik zobene kaše, dok instant kaše treba izbjegavati.

U biti, pravilan doručak igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja, a odabir hrane s niskim GI-jem može doprinijeti dugoročnom blagostanju tijela i uma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.