Evo kako izgubiti kilograme bez odricanja omiljene hrane

Lifestyle 05. stu 202309:08 0 komentara
Pixabay

Intuitivno jedenje potiče ljude da osluškuju svoje tijelo te unose one namirnice za koje osjećaju da bi im odgovarale.

Pizza, sladoled i čokolada više ne moraju biti tretirani kao grijeh i namirnice koje će poništiti sve uložene napore u zdraviji način života. Sve je što je potrebno jest drugačiji pristup ishrani, onaj u kojem slušamo tijelo i dopuštamo si istinsko uživanje, prenosi tportal.

Riječ je o intuitivnom jedenju: konceptu koji se protivi dijetama, restrikcijama i izgladnjivanju te potiče zdrav odnos prema hrani, osluškivanje svojih potreba i prepuštanje čarima omiljenih zalogaja.

Ovaj koncept predstavile su nutricionistice Evelyn Tribole i Elyse Resch 1995. godine u knjizi Intuitive Eating, manifestu posvećenom prehrani bez stresa, zabrana, planiranja i osjećaja krivnje.

Intuitivno jedenje dolazi kao kontra dijetama 21. stoljeća, koje su postale simbol paradoksa jer nakon mnogobrojnih ciklusa odricanja i borbe s kalorijama, osobe učestalo dolaze na početku (ili još veću) kilažu.

Za prelazak na intuitivnu prehranu postoje tek neka jednostavna pravila. Prva stvar koju trebate učiniti jest zaboraviti knjige o dijetama i članke koji obećavaju brzo, jednostavno i trajno mršavljenje, kako je navedeno u knjizi Evelyn Tribole i Elyse Resch.

Cilj je zaboraviti tjeskobu vezanu uz hranu i ponovno uživati u okusu: povremena poslastica ili komad pizze ne predstavljaju neuspjeh ili izdaju!

Odbacivanjem opsesije kontrolom kalorija i tjelesnom težinom, obroci postaju prilika za uživanje u hrani i jelima. Naravno, to ne znači da biste svakodnevno trebali konzumirati brzu hranu i pržene namirnice te zaboraviti prednosti voća i povrća: intuitivna prehrana postavlja kao cilj jesti bez osjećaja nelagode i slušati svoje tijelo koje učestalo šalje signale potrebe za zdravijim namirnicama.

Evo kako prakticirati intuitivno jedenje:

Odbacite kulturu dijeta. Traženje i slavljenje idealnog tijela štetno je, jednako kao i restriktivne dijete bez medicinskog nadzora kako biste ga postigli.

Poštujte svoju glad. Glad nije znak slabosti, a ignoriranje nije izvor snage. Pravo blagostanje leži u zadovoljavanju svoje gladi, doživljavajući je kao normalni biološki instinkt.

Pomirite se s hranom. Nema dobre ili loše hrane: šećer, masti i gluten ne bi trebali biti zabranjeni, već ih treba mudro uključiti u prehranu.

Izazovite unutarnjeg kritičara hrane. Svaki dan se borite s unutarnjim uvjerenjima koja vas mogu spriječiti da napredujete ili vas natjerati da izbjegavate određene namirnice jer smatrate da nisu dopuštene ili da krše pravila. Sada je vrijeme za odgovor – je li stvarno toliko strašno pojesti burger ili komad torte?

Naučite prepoznati kada ste siti. Intuitivna prehrana ne temelji se na količinama ili porcijama: kraj obroka označava samo i isključivo osjećaj sitosti. Često se jede iz navike ili inercije, zanemarujući jednostavnu činjenicu da nemate više gladi kako biste po svaku cijenu slijedili trenutak obroka.

Pronađite zadovoljstvo u jedenju. Zaboravite brojenje kalorija; jedenje ukusne i zadovoljavajuće hrane najbolji je način da se osjećate ispunjeni.

Ne tražite utjehu u hrani. Hrana ne bi trebala imati moć da ublažava emocionalne stanja ili da nam pomaže probleme staviti pod tepih. Isto tako, povremeni komad čokolade u teškim trenucima nije smrtni grijeh. Neutralan stav prema hrani najbolji je način da je živite sa spokojem, tražeći nove načine za ozdravljenje i osjećaj dobrobiti.

Poštujte svoje tijelo. Vaš fizički izgled nije bitan, i vaša težina ne bi trebala određivati koliko i što možete jesti.

Slijedite intuitivno kretanje. Vježbanje bi trebalo biti opušteno, trebalo bi biti zabavno i ne biste trebali vježbati kako biste zaslužili obrok. Stoga bi i tjelesna aktivnost trebala biti opuštena, odabrana prema vlastitim strastima.

Kako pomaže u mršavljenju?

Ideja mršavljenja putem intuitivne prehrane može se činiti kao kontradikcija. Ipak, ona može donijeti neočekivane rezultate jer je riječ o prehrani bez napora, bez yo-yo efekta, bez stalnih žudnji za nezdravim namirnicama, a uz vježbanje prekidanja jela čim se osjeti sitost te prepoznavanje štetnosti nezdravih namirnica. Naravno, ako je cilj mršavljenje, važno je održavati određeni kalorijski deficit, koji se treba razmotriti s profesionalcem – ali, bez opsesije.

Kako ovakav stil ishrane izgleda u praksi?

Slijediti intuitivnu prehranu znači prije svega osjećati se slobodno. Dakle, smijete preskočiti večeru ako ne osjećate glad, kao i što smijete pojesti tanjur tjestenine ili pizze bez grižnje savjesti.

Naravno, zdrava hrana ne bi se trebala isključiti iz prehrane, ali ne bi je trebalo ni pretjerano forsirati. Ključ je ravnoteža – i slušanje signala svog tijela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!