Evo kako možete sačuvati salatu svježom dulje i od tri tjedna

Lifestyle 25. lip 202208:49 0 komentara
Pexels

Ako vam je dosadilo svakih par dana bacati smeđe i uvenule listove salate, stručnjak za hranu i osnivač tvrtke Kitchen Tips Online Michael Aurand ima domišljato rješenje da salata puno duže traje,

– Što uopće uzrokuje da salata posmeđi i uvene? – pita on i objašnjava da je ‘krivac’ plin etilen koji salata i druge zelene biljke prirodno proizvode kad su ‘ozlijeđene’.

Zato, kaže on, proizvođači takve proizvode pakiraju zamotane u plastiku ili plastičnu foliju, da do njih ne dođe etilen koji je proizvelo voće i povrće koje stoji u blizini.

“Jabuke, na primjer, ispuštaju puno etilena dok se kvare pa jedna loša jabuka pokvari cijeli sanduk”, objasnio je, a isto je i sa salatama.

– Unaprijed miješane salate se brže kvare nego one pakirane zasebno, koje kupite cijele glavice, ne istrgane – rekao je.

“Dakle, što učiniti da salata ostane dulje svježa? Odmah kad ju donesete doma, izvadite je iz plastične vrećice, a nakon što pojedete dio, ostatak opet stavite u vrećicu s patentnim zatvaračem i uklonite zrak”.

Osim toga, kaže, salatu uvijek spremajte u najhladniji dio hladnjaka; obično najdonju ladicu; i ona će trajati najmanje tri tjedna.

– Pogledala sam vaš video i isprobala savjet za čuvanje salate i celera. Sve što mogu reći je hvala! Glavica zelene salate ostala je svježa i zelena cijelih pet tjedana. Cijelih pet tjedana! – napisala je jedna korisnica u komentarima na Aurandov video, piše Večernji list, a prenosi Express.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.