FOTO / Provjerili smo što sve krije Klet, novi genijalni prostor u centru Zagreba

Kultura 19. ožu 202408:52 0 komentara
Lucija Basa

U centru Zagreba u prolazu Ilice 73 smjestilo se vjerojatno najšarenije zagrebačko dvorište. Zidovi koji okružuju sam prostor ispunjeni su kreativnim muralima, a pod do ulaza krasi nekoliko šarenih tepiha za koje je zaslužan poznati ulični umjetnik Boris Bare.

Već nekoliko mjeseci Klet je mjesto na kojem se odvijaju izložbe, sajmovi, buvljaci, radionice, filmske projekcije, glazbeno-scenski nastupi, a prostor također služi i za a photoshootinge te snimanje reklama, filmova i podcasta. Osim što okuplja umjetnike i zaljubljenike u umjetnost, Klet ukrašava i susjedna neovisna tiskara Smak Press koja je uz ostale članove uvelike zaslužna za kreativu Kleti.

Lucija Basa
Lucija Basa
Lucija Basa
Lucija Basa
Lucija Basa

Uređenje ovog živopisnog prostora u središtu grada počelo je u vrijeme pandemije zbog potrebe umjetnika za stvaranjem i druženjem, a za sve je zaslužan kolektiv mladih i talentiranih ljudi.

“Sinula nam je ideja da se ovdje utaborimo i krenemo malo po malo obnavljati zapuštene prostore. Tu su prvo nastali ateljei, koji su onda počeli hostati pop-up izložbe, i eto nas nekako ovdje s izložbeno-interakcijskim prostorom. Zabavljamo se”, rekao nam je Andro Nogolica, koji je u Kleti od prvog dana.

View this post on Instagram

A post shared by KLET (@super.klet)

“Jedna ova garaža je naša radiona koja je doslovno izgradila sve. Manje više je sve DIY uz pomoć nevjerojatnih prijatelja”, dodaje Andro.

Nakon eksplozije šarenila u dvorištu, ulazi se u samu Klet koja također pršti bojama i brojnim radovima po zidovima, koje su ustupili razni umjetnici koji su na ovaj ili onaj način povezani s tim prostorom.

Mala šarmantna kuhinjica nudi članovima osnovne namirnice za uživanje u toplim napicima, poput kave ili čaja. Odmah do, u ćošku koji neodoljivo podsjeća na dnevni boravak, nalaze se kauč, fotelje, stolić i TV. Upravo je taj ćošak, kako nam kaže Andro, privukao već nekoliko ljudi za snimanje, sve popularnijih, podcasta. Toplu i ugodnu atmosferu cijelog prostora pojačava i peć na pelete koja se smjestila u ćošku odmah do ulaza.

Lucija Basa
Lucija Basa
Lucija Basa
Lucija Basa

Iz tog šarenog prostora ulazi se u jednu veću i – jednobojnu prostoriju. Taj prostor uglavnom služi za izložbe, ali i kao studio za snimanje. Prošle jeseni u tom se prostoru održavao dio programa sve popularnije platforme Artupunkture.

Kako se Klet razvijala, shvatili su da imaju multifunkcionalan prostor koji se ne mora ograničiti na jednu stvar. S obzirom na to da se preko tjedna taj veliki prostor koristi najviše kao studio, a vikendima kao izložbeni prostor, Viktoria, jedna od članonica-osnivačica, ističe kako im najbolje odgovara opisati se kao studio-galerija.

View this post on Instagram

A post shared by KLET (@super.klet)

“Klet smo zamislili na način da jedan prostor može sasvim adekvatno poslužiti kao galerijski ili studijski, javni ili privatni u njemu možete održavati izložbe ili izvedbe, snimati ili fotkati, održavati radionice ili predavanja, pa čak nešto i promovirati – za sve postoji dovoljno termina. Naravno, svako događanje prođe naš kreativni “approval”, posebno javna, a ona događanja koja mi produciramo imaju naš odvojeni potpis”, ispričala je Viktoria.

Andro dodaje kako je Klet otvorena za svakog, stoga im se svatko može javiti ako na bilo koji način želi surađivati ili samo koristiti prostor za neke svoje ideje.

Na Instagram profilu @super.klet možete pratiti program događanja, ali i vidjeti kako su protekla prijašnja druženja.

View this post on Instagram

A post shared by akc.attack (@akc.attack)

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!