Prema UN-u, u svijetu se skoro 2.000 različitih vrsta kukaca koristi u ljudskoj prehrani. I dok je u nekim krajevima hrana od kukaca normalna pa i tradicionalna, mnogima je to i dalje veoma odbojno.
Normalno nam je da jedemo škampe, kozice i jastoge, ali kada se radi o kukcima s kopna mnogima je odbojna pomisao da bi se i oni mogli naći na tanjuru. Naime, navedeni morski plodovi nisu ništa drugačiji od kukaca na zemlji – osim što se nalaze u moru.
Dobrobiti hrane od kukaca
Prema podacima UN-a, skoro 2.000 vrsta kukaca koristi se u ljudskoj prehrani, a neke od njih su postale dostupne i u Hrvatskoj od 24. siječnja 2023. godine. U nekim dijelovima svijeta kukci su na meniju već tisućama godina, a opće je poznato da najviše obiluju proteinima pa onda mastima i vitaminima.
Osim toga, kukci su nutritivno drugačiji od mnogih drugih proizvoda koje danas konzumiramo:
– imaju 20 puta više vitamina B12 od govedine i pet puta više magnezija
– imaju više željeza nego špinat
– imaju više kalcija nego mlijeko
– imaju visok udio vlakana
Negativne strane konzumacije kukaca
Unatoč očitoj nutritivnoj vrijednosti kukaca, postoje određeni problemi vezani uz sigurnost takve hrane. Problem se najviše odnosi na mikroorganizme, alergijske reakcije i toksičnost.
Stoga se radi na daljnjim studijama i istraživanjima kako bi se utvrdile potencijalne opasne tvari kod konzumacije kukaca koje bi mogle negativno utjecati na ljudski organizam.
Kukci na hrvatskom tržištu
Upravo je iz sigurnosnih razloga kod proizvodnje hrane od kukaca odobrenje Europske unije da se na tržištu pojave i takvi proizvodi trajalo dosta dugo. Na našim policama za sada se može kupiti tri vrste brašna od kukaca – od skakavaca, od kućnih zrikavaca i od crva brašnara.
U nekim su se posebnim ponudama mogli pronaći i sušeni kukci kao grickalica, što je izazvalo nezadovoljstvo kupaca.
Inače o kukcima na hrvatskom tržištu nedavno je pričao i zastupnik u Saboru Marin Miletić.
“I čini mi se da je gospođa Ursula von der Leyen otkrila asketizam, ali pazite, za građane Europe. Za sebe, nisam siguran. Kako drugačije tumačiti njezinu uredbu koju je ona potpisala, i kaže da je obvezujuća od 3. siječnja 2023., gdje se odobrava stavljanje na tržište odmašćeni prah Acheta domesticus, iliti, ako hoćete po naški – kukac. Dakle, u 2023. godini, kada je tehnologija toliko napredovala, kada je znanost otišla toliko daleko, kada možemo imati vrhunsku i zdravu hranu, šefica Europske komisije nas šalje nekim vremeplovom u vrijeme Ivana Krstitelja kada govori da bi građani Europe, a tako i mi Hrvati i Hrvatice, građani Republike Hrvatske, trebali jesti kukce”, kazao je saborski zastupnik Mosta Marin Miletić tijekom iznošenja stajališta te stranke u Hrvatskom saboru.
Dosta detalja i neka pojašnjenja novog zakona, ali i cijele priče dao je portal Faktograf.
Hrana od insekata kao hrana budućnosti
Mnogi znanstvenici smatraju kako bi upravo hrana od kukaca mogla biti hrana budućnosti. Razlog leži u tome što je ljudska populacija sve veća, a samim time i potreba za više hrane koju je sve teže proizvoditi u dovoljnim količinama.
Uz to, proizvodnja hrane od kukaca je ekonomski i ekološki prihvatljivija od, primjerice, proizvodnje mesa.
Hrana od kukaca vrlo vjerojatno će u budućnosti zamijeniti hranu koju danas jedemo. Iako se kukci u nekim dijelovima svijeta jedu već tisućama godina, u mnogim zemljama to je nezamislivo, unatoč tome što su kukci poznati kao vrlo nutritivan izvor hrane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.