Kako smanjiti trbuh? Pravilna prehrana i trikovi kako dotjerati taj dio tijela

Lifestyle 21. tra 202115:52 1 komentar
Pixabay

Pretraživanje o tome kako izgubiti kilograme može vas dovesti do raznih informacija o različitim vježbama koje mogu pomoći smanjiti trbuh ili neki drugi dio tijela.

Ako ste već isprobali neke dijete za mršavljenje, možda ste zamijetili kako je u trbuhu dosta teško smršaviti te da je za to potrebna pravilna prehrana, dovoljno kretanja te vježbe.

Masno tkivo na trbuhu ne predstavlja samo estetski problem, već može ukazati i na razvijanje problematičnih bolesti poput dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti. Prije nego odlučite smanjiti trbuh, izmjerite je li vam to uopće potrebno. Smatra se da obujam trbuha kod žena ne bi smio prelaziti 88 centimetara, a kod muškaraca 102 centimetra. Ako ste izvan tog omjera, vrijeme je da saznate kako smanjiti trbuh.

Pravilna prehrana – što izbaciti?

Kako bi smanjili trbuh nužno je izbaciti trans masne kiseline, ili nezasićene masti koje su industrijski procesuirane te se smatraju jednom od najštetnijih tvari u hrani. Trans masti nalaze se u maslacima, margarinu i drugim očvrsnutim biljnim mastima. Te masti, osim što potiču nakupljanje masnih naslaga, vrlo su opasne te se povezuju s bolestima srca i dijabetesom. Pokušajte i masnoće koje koristite za pripremu hrane zamijeniti s manje zasićenim masnoćama poput maslinovog ulja umjesto industrijskog suncokretovog i slično.

Iako se možda ne čini tako, alkohol je namirnica bogata kalorijama te bi u želji kako smanjiti trbuh bilo dobro izbaciti alkoholna pića. Dakako, uz pretjerano konzumiranje alkohola se vežu i druge zdravstvene poteškoće poput bolesti jetre, neuroloških problema i probavnih problema.

Šećeri i ugljikohidrati vam u želji za smanjivanjem trbuha neće biti saveznici te bi i njih bilo dobro smanjiti. Fruktoza je usko povezana s razvijanjem kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, pretilosti te bolestima jetre. Ukoliko volite zašećerenu hranu, barem zamijenite umjetne šećere s prirodnima poput meda.

Prehrana za smanjivanje trbuha – što uvesti?

Da biste smanjili masnoće na trbuhu, potrebno je iz prehrane izbaciti neke namirnice, ali i neke dodati. One koje bi bilo dobro dodati su topiva vlakna koja apsorbiraju vodu i pomažu usporiti hranu dok prolazi probavnim traktom. Studije su pokazale da topiva vlakna pojačavaju osjećaj sitosti što smanjuje stalnu potrebu za hranjenjem. Ovo također i smanjuje broj kalorija koje kroz dan unesete te pomaže smanjiti trbuh. Odličan izvor topivih vlakana za smanjivanje trbuha su avokado, borovnice, sjemenke lana, prokulice i mahunarke.

Ako želite smanjiti trbuh, bilo bi dobro uvesti visoko proteinsku prehranu koja će poticati izlučivanje „hormona punoće“ poput PPY i GLP-1. Ti hormoni smanjuju apetit i pojačavaju osjećaj sitosti. Proteini iz prehrane mogu pomoći u održavanju mišićne mase u procesu gubitka kilograma, a u takvim slučajevima je dijeta za mršavljenje mnogo zdravija i sigurnija.

Prehrana za smanjivanje trbuha bi tako trebala uključivati meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, proteine sirutke, grahorice i orašasti plodovi. Dugotrajno konzumirane proteina će pomoći u smanjenju masnog tkiva.

Vježbe za smanjivanje trbuha

Uz pravilnu prehranu mora ići i tjelovježba – ako želite saznati kako smanjiti trbuh, jedno bez drugoga ne ide. Bilo kakvo svakodnevno kretanje je za početak odlična stvar. To može biti hodanje, brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla ili tjelovježba, ali vrlo je važno da to činite kontinuirano.

Fizička aktivnost smanjuje upalne procese, regulira razinu šećera u krvi, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava jer olakšava rad srcu te potiče cjelokupno zdravlje organizma. Salo s trbuha skinut ćete lakše uz redovitu tjelovježbu.

Efektivan način za gubitak kalorija i viška kilograma su kardio vježbe poput trčanja i brzog hodanja. U početku su duže vježbe nježnijeg intenziteta bolje za zdravlje i gubitak masnoća s trbuha nego intenzivne i kratke vježbe. Naravno, kvalitetne vježbe za trbuh će imati također velik utjecaj, a s vremenom bi trebali pojačavati intenzitet.

Mnoge vježbe za trbuh i gubitak masnoća s trbuha možete raditi kod kuće. Jedino je važno da pazite na pravilno disanje jer će ono učiniti razliku u rezultatu. Pravilo nalaže da se u fazi težeg dijela pokreta zrak treba izdisati, a kad se vraćate u početni položaj se zrak treba udahnuti. Tek tako pravilno pritišćete trbušne mišiće i radite maksimalan napredak u vježbama za smanjivanje trbuha.

Trikovi za smanjivanje trbuha

Uz kvalitetnu prehranu i dovoljno tjelovježbe i kretanja, postoji još nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pozornost. U borbi protiv viška kilograma sitnice često mogu napraviti pravu razliku.

Ovo su još neke stvari koje biste trebali uvesti u svakodnevnu rutinu ako želite smanjiti trbuh:

  • vodite dnevnik prehrane i tjelovježbe – na ovaj način ćete biti sigurni da niste ništa propustili, a i bolje ćete se osjećati te imati veću motivaciju kada vidite da ispunjavate zacrtane obaveze
  • zapisujte svoj napredak i smanjivanje obujma i kilograma – ovo će stvoriti daljnju motivaciju i samo olakšati daljnje vježbanje
  • smanjite stres – stres potiče neželjeno nakupljanje masnoća
  • spavajte dovoljno – manje sna uzrokuje dugotrajni stres, a istraživanja su pokazala i da osobe koje manje spavaju imaju 55% veće šanse da postanu pretile
  • pijte puno tekućine – ovime olakšavate rad srca, probave i olakšavate detoksikaciju organizma

Što kažete na ove trikove?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.