Enteralna prehrana: Kome je namijenjena i gdje se mogu nabaviti pripravci?

Zdravlje 04. pro 202111:31 0 komentara
Foto: Shutterstock

Enteralna prehrana putem sonde odvija se kod bolesnika koji ne mogu unositi hranu na usta zbog bolesti ili nekog zdravstvenog stanja.

Radi se o kliničkoj prehrani, ali moguća je i enteralna prehrana u kući. Ovakva vrsta prehrane nužna je kod osoba koje imaju funkcionalni probavni sustav, ali ne mogu ili ne žele uzeti dovoljno hrane na usta. Takvim osobama potrebna je intenzivna proteinska i kalorijska potpora. Enteralna prehrana pomaže održati funkciju probavnog sustava.

Hrana na recept

Klinička prehrana češće se koristi kao potporna terapija, a tek povremeno kao osnovni način liječenja. Enteralna prehrana podrazumijeva unos nutritivnih pripravaka sondom u želudac ili početne dijelove tankog crijeva.

Moguć je i unos na usta ako se enteralna prehrana koristi kao nadopuna svakodnevnoj prehrani. Cilj ove prehrane je osigurati bolju kvalitetu života bolesnika. Hrana, to jest, pripravci za prehranu bolesnika posebna su kategorija hrane za medicinske potrebe, a izdaje se na liječnički recept.

Hrana za bolesnika se često nalazi na dopunskoj ili osnovnoj listi lijekova HZZO-a. Pripravci za prehranu bolesnika dobivaju se isključivo na recept po preporuci liječnika specijalista.

Kome je potrebna enteralna prehrana?

Ovakva vrsta hranjenja izvodi se kod bolesnika koji hranu ne mogu ili ne žele uzimati na usta. To su osobe s dugotrajnom anoreksijom, teškom malnutricijom ili pothranjenošću, osobe u komi, osobe koje imaju zatajenje jetre ili nemogućnost normalnog hranjenja zbog ozlijede glave ili vrata.

Enteralna prehrana koristi se i kod osoba koje imaju neurološke ili teške bolesti, a često je to kod onkoloških bolesnika i bolesnika starije dobi. Koristi se i kod osoba koje imaju sindrom kratkog crijeva, kod upalih bolesti crijeva.

Enteralna prehrana u kući

Pripravci za bolesnike dodatak su prehrani te se savjetuje konzumacija dva sata prije ili poslije glavnih obroka. Ne preporučuje se zagrijavanje pripravaka. Hrana za bolesnike može imati različite okuse i različite energetske vrijednosti, a o vrsti prehrane će odlučiti liječnik.

Za normalan metabolizam tijelu je potreban dostatan unos hrane i vode koji osiguravaju energetske potrebe i sve esencijalne nutrijente. Pothranjene osobe podložnije su infekcijama, duljim oporavcima pa zbog toga i više vremena provode u bolnici i na liječničkim pregledima.

Prednosti enteralne prehrane

Enteralna prehrana donosi brojne prednosti za bolesnike jer omogućava bolje funkcioniranje probave i jačanje organizma. Jedna od prednosti enteralne prehrane je činjenica da za se za izradu koriste prirodni sastojci. Primjerice, za ugljikohidrate se koriste kukuruzni škrob, fruktoza, prirodni šećeri i oligosaharidi, za proteine kazein te koncentrati proteina sirutke i soje te proteini mlijeka. Sirovine za masti koje se koriste su ulje repice, riblje ulje, ulje suncokreta te kukuruzno ulje. Čak i vitamini mogu biti iz prirodnih izvora, ali i sintetski.

Pozitivna stvar je i to što enteralna prehrana kod kuće nije teška za korištenje te ne zahtijeva veliku tehničku podršku ili komplikacije.

Prednost je i ta što se pripravcima za enteralnu prehranu omogućava unos probiotika i prehrambenih vlakana. Uz to, podaci pokazuju da je broj i učestalost ozbiljnih komplikacija manji kod bolesnika koji koriste enteralnu prehranu.

Vrste hrane za bolesnike

Enteralna prehrana dijeli se na elementarne ili monomerne, oligomerne te polimerne. Ove vrste enteralne prehrane razlikuju se po broju prisutnih molekula. Oni pripravci s većom količinom molekula mogu prouzročiti nuspojave.

Uz ove, postoje i specijalni pripravci za bolesnike koji imaju cilj opskrbiti organizam supstratima i tako pojačati imunitet i otpornost organizma. Radi se o ekoimunotriciji, novom pristupu u enteralnoj prehrani koji je obogaćuje za aminokiseline glutamin i arginin, omega-3 nezasićene masne kiseline, probiotike, prebiotike, nukleotide te vitamine i antioksidanse. Ovakvi pripravi pokazuju još bolju učinkovitost od standardnih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!